syysk. 29, 2020 / in Sijoittajaviestintä / by Oskar Larsson

Erilaiset lait ja rajoitukset ovat muuttaneet sijoittajasuhdeviestijöiden arjen ja näyttää siltä, että osa uusista käytännöistä on tullut jäädäkseen. Kysyimme vastavalitulta Suomen IR-yhdistyksen hallituksen puheenjohtajalta, Tommi Järvenpäältä, miten poikkeuksellinen vuosi on näkynyt sijoittajasuhteita hoitavien osaajien arjessa.

Mikä on mielestäsi paras tapa hoitaa yritysten vuosikokoukset nykyisessä pandemiatilanteessa, jolloin lait ja rajoitukset muuttavat kokouskäytäntöjä? 

Suurin osa yhtiöistä piti yhtiökokouksen viime keväänä digitaalisesti pandemian ollessa pahimmillaan. Teknisesti kokoukset onnistuivat hyvin ja koko Suomen yhtiökokouskäytäntö otti kerralla ison digiharppauksen. Uskon, että etänä pidettävien kokousten määrä ja erilaiset hybridivaihtoehdot yleistyvät tulevaisuudessa myös koronan jälkeen. Nykyisessä tilanteessa uskon monen yhtiön vakavasti harkitsevan ensi kevään kokousten pitämistä kokonaan digitaalisesti.

Mikä on mielestäsi suurin haaste sijoittajaviestinnässä, joka vaikuttaa työhösi vuoden 2020 viimeisenä kvartaalina.

Tällä hetkellä maailmantalous on epävarmassa ja herkässä tilassa. Mahdolliset koronarokotteet sekä niiden aikataulu ja tehokkuus ovat vielä avoimena, ja tämä vaikuttaa talouden ja sitä kautta yritysten näkymiin. Monille yhtiölle on varmasti haastavaa kommentoida vuoden 2021 näkymiä tässä tilanteessa.

Onko olemassa joku keino, jolla voisit sijoittajaviestinnän avulla hallita pääomamarkkinoiden odotuksia, jos osakekurssi romahtaa koronakriisin eri vaiheiden aikana?

Ei ole varmaankaan olemassa mitään taikakeinoa, mutta uskon, että avoimella kommunikaatiolla pääsee aika pitkälle. On tärkeää, että yritys jatkaa aktiivista viestintää pääomamarkkinoiden kanssa ja pyrkii viestimään koronakriisin todellisista vaikutuksista yhtiöön ja riskeistä avoimesti ja realistisesti.

Minkä neuvon antaisit sijoittajasuhteiden ammattilaisille, jotka miettivät miten hoitaa tehokkaasti viestintää etänä?

Ensinnäkin on tärkeää pitää yllä aktiivista keskustelua sisäisesti yhtiössä eri liiketoimintojen ja muiden keskeisten organisaation osien kanssa, jotta pysyy ajan tasalla kaikista olennaisista tapahtumista yhtiössä. Ei liene pahitteeksi järjestää säännöllisiä kokouksia johdon kanssa, jotta pääsee kuulemaan tuoreimmat kuulumiset liiketoiminnasta ja samalla välittämään johdolle tunnelmia pääomamarkkinoilta. Tämä toki on tärkeää muutenkin kuin koronan aikana, mutta nyt kun monet käytävä- ym. keskustelut jäävät helposti väliin, on kalenteriin järjestettävä muuten aikaa yhteydenpidolle.

Pääomamarkkinoiden kanssa viestittäessä on tärkeää pyrkiä pitämään aktiviteettitaso korkealla ja järjestää virtuaalisia tapaamisia ja rodareita sekä osallistua virtuaalisiin konferensseihin ja seminaareihin. Viestintää ei pidä unohtaa eikä laiminlyödä, vaikka kasvokkain tapahtuva kanssakäyminen onkin tällä hetkellä hyvin vähäistä.

Suomen IR-yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja, Vice President Investor Relations YIT Oyj, Tommi Järvenpää

Muita kommentteja ja ajatuksia sijoittajaviestinnän tekemisestä etänä ja pandemian aikana?

Tekemisen meininki on hyvä pitää korkealla myös etänä! Uskon, että monet ovat havainneet tiettyjen työtehtävien tekemisen olevan etänä jopa tehokkaampaa kuin toimisto-olosuhteissa. Toisaalta monet ovat varmasti myös havainneet, että esimerkiksi virtuaaliset sijoittajatapaamiset eivät täysin korvaa fyysisiä tapaamisia. Tämän vuoksi uskonkin, että rodareita tullaan jälleen tekemään tulevaisuudessa koronauhan hellitettyä. Olen kuitenkin varma, että sijoittajasuhteiden tekeminen on ottanut koronan myötä pitkän digiharppauksen eteenpäin, ja on mielenkiintoista nähdä, miten viestiminen muovautuu tulevina kuukausina ja vuosina.

Viimeisimmät julkaisut

Cisionin blogit

 • Mediasuhteet ja PR

  Saa uusimmat päivitykset PR:n, viestinnän ja markkinoinnin parhaista käytännöistä.

 • Cisionin kuulumisia

  Cisionin kuulumisia. Lue uusimmat tuoteuutiset

 • Sijoittajaviestintä

  Ajatusjohtajuus ja viestintästrategia johtajilta johtajille

 • Luokittelematon

  Blogi medialle ja mediasta, jossa on trendejä, vinkkejä, työkaluja, mediasiirtoja ja paljon muuta.