maalisk. 04, 2022 / in Sijoittajaviestintä / by Oskar Larsson

Minna Korpi, Director, Global Listing Services, Nasdaq
Vieraskynä

Nasdaqin pohjoismaisille markkinapaikoille listattiin viime vuonna yhteensä 207 uutta yhtiötä, mikä oli ennätysvuosi listautumisten lukumäärän osalta. Uudet yhtiöt keräsivät listautumisanneissaan 13,5 miljardia euroa, joka on saman verran kuin edellisten neljän vuoden aikana yhteensä. Tämä on huima määrä pääomaa, jolla voidaan rahoittaa yhtiöiden kasvua, luoda uusia työpaikkoja ja sitä kautta saada kasvua koko kansantaloudelle. Vuonna 2021 Nasdaqin pohjoismaisilla markkinoilla lanseerattiin myös SPAC (Special Purpose Acquisition Company) yhtiöiden listautumiset. SPACit ovat eräänlaisia kuoriyhtiöitä, jotka listautumisannissa keräävät pääomaa tulevaa yritysostoa varten. Viime vuonna listautui kuusi SPAC -yhtiötä, joista yksi, suomalainen Virala Acquisition Company löysi jo kohdeyhtiönsä ja sulautui Purmo Groupin kanssa.

Henkilökohtaisesti vastuullisuuteen ja erityisesti ympäristöön liittyvät asiat ovat minulle tärkeitä ja olen iloinen, että voin työni kautta yrittää tehdä maailmasta edes hiukan vihreämmän auttamalla listayhtiöitä niiden vihreässä siirtymässä yhtiöiden hakiessa pääomia vihreisiin hankkeisiin. Erityisen iloinen olen viime vuosina lisääntyneestä cleantech-yhtiöiden listautumisista. Hiukan määritelmästä tai laskutavasta riippuen Nasdaq First North -kasvumarkkinalla on listattuna yli 70 cleantech-yhtiötä. Osallistumalla vihreiden yhtiöiden listautumisanteihin sijoittaja voi konkreettisesti omalla panoksellaan vaikuttaa siihen millaisen maailman jätämme seuraaville sukupolville. 

Nasdaq haluaa tukea yhtiöiden vihreää siirtymää helpottamalla jatkuvaa dialogia sijoittajien, liikkeeseenlaskijoiden ja muiden sidosryhmien kanssa. Nasdaqin ympäristöasioihin, yhteiskuntavastuuseen sekä hallintotapa-asioihin (ESG) liittyvät teknologiapalvelut ja ratkaisut antavat Nasdaqin yritysasiakkaille lisää resursseja ESG-tavoitteidensa saavuttamiseksi. Tänä päivänä monet yhtiöt hankkivat rahoitusta vihreään siirtymäänsä yhden Euroopan suurimpiin kuuluvan Nasdaqin vastuullisten joukkovelkakirjamarkkinoiden kautta. Sijoittajille, jotka haluavat tehdä tietoisempia ja vastuullisempia sijoituspäätöksiä, Nasdaq tarjoaa Nasdaq Sustainable Bond Network -alustan kautta läpinäkyvää tietoa globaaleista vastuullisista joukkovelkalainamarkkinoista. Tämän lisäksi Nasdaqilla on datatuotteita kuten ESG Data Hub, jonka kautta yhdellä kirjautumisella pääsee käsiksi monista eri lähteistä koostettuun vastuullisuustietoon, ja ESG-tietoportaali sijoittajille ja liikkeellelaskijoille. Listayhtiöille on tarjolla opas ESG-raportointiin ja mahdollisuus hakea yhtiön osakkeelle vihreä merkintä (Green Equity Designation). Yhtiöt, jotka haluavat lisätä sijoittajanäkyvyyttään vihreään strategiaansa ja tavoitteisiinsa liittyen, voivat hakea Nasdaqilta osakkeelleen vihreää merkintää niin, että Nasdaqin hyväksymä ulkopuolinen arvioija tekee arvioinnin yhtiön liiketoiminnasta ja investointien ympäristöystävällisyydestä. Tällä hetkellä kuudella listayhtiöllä on vihreä merkintä: GIAB Nordic, K2A, Lamor Corporation, Platzer, Rebelle ja Wästbygg Gruppen.

Nasdaq hankki viime vuoden kesäkuussa enemmistöosuuden johtavasta hiilenpoiston markkinapaikasta Puro.earthista. Puro.earth on maailman ensimmäinen markkinapaikka, joka käy kauppaa hiilidioksidin poistolla ilmakehästä. Yritys auttaa yrityksiä neutralisoimaan hiilijalanjälkeään poistamalla hiilidioksidia ilmakehästä todennetulla, vertailukelpoisella ja kaupattavalla tavalla. Kumppanuus Puro.earthin kanssa laajentaa markkinapaikkaa vastaamaan yritysten kasvavaan hiilenpoiston kysyntään ja mahdollistaa uudet hiilenpoistomenetelmät tekniikan kehittyessä.

Nasdaqin uusimpia oivalluksia ESG:n saralta, videohaastatteluja ja muuta mielenkiintoista ESG-sisältöä voi käydä katsomassa Green Voices -sivustolta.

Viimeisimmät julkaisut

Cisionin blogit

 • Mediasuhteet ja PR

  Saa uusimmat päivitykset PR:n, viestinnän ja markkinoinnin parhaista käytännöistä.

 • Cisionin kuulumisia

  Cisionin kuulumisia. Lue uusimmat tuoteuutiset

 • Sijoittajaviestintä

  Ajatusjohtajuus ja viestintästrategia johtajilta johtajille

 • Luokittelematon

  Blogi medialle ja mediasta, jossa on trendejä, vinkkejä, työkaluja, mediasiirtoja ja paljon muuta.