Media Updates

Media Updates on maksuton uutiskirje media-alan tapahtumista, uutisista ja kuukauden top-blogeista Suomessa.
Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje kertoo media-alan nimityksistä ja yrityskaupoista, tulokkaista ja lopettaneista.

Tilaa Media Updates oheisen linkin kautta niin saat mediakentän uusimmat uutiset
kerran kuussa suoraan omaan sähköpostiisi!

Tammikuun 2016 mediauutiset

18.1.2015
Hans Edin Sanoman kaupalliseksi johtajaksi
Hans Edin seuraa Antti Järvistä Sanoma Media Finlandin kaupallisena johtajana.

Nelonen Median ja SBS:n toimitusjohtajana Hollannissa toiminut ja viimeksi Sanoman televisiostrategiasta vastannut Hans Edin siirtyy Sanoma Media Finlandin kaupalliseksi johtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi.

Sanoman aiempi kaupallinen johtaja Antti Järvinen siirtyy kesäkuussa Googlen Suomen maajohtajaksi.

18.1.2016
MTV ja NFT Ventures perustavat rahaston
NFT Ventures ja MTV aloittavat yhteistyön, jonka tarkoituksena on edistää suomalaisten startup-yritysten toimintaa pankkisektorilla. Perustettava NFT-rahasto tarjoaa startupeille valtakunnallista medianäkyvyyttä osakkeita vastaan. NFT-rahaston tarkoitus on sijoittaa yrityksiin, jotka ovat pankkitoimialan muutoksen eturintamassa.

NFT Ventures, yhteistyössä Bonnier konsernin kanssa, on saanut vahvan jalansijan Ruotsissa. Yhtiön tavoitteena on nyt noudattaa samaa strategiaa Suomessa yhteistyössä MTV:n kanssa ja tehdä useita sijoituksia Suomeen jo tämän vuoden aikana.

12.1.2016
SuomiLOVE myytiin maailmalle
Kotimainen musiikkiviihteen formaatti SuomiLOVE (Soundtrack of Love) kiinnostaa maailmalla. Ohjelma on nyt myyty kahteen maahan, Belgiaan (VTM) ja Viroon (MTG Viasat), joissa se nähdään vielä tämän kevään aikana ainakin.

Warner Bros. International Television Production Finland neuvottelee parhaillaan myös muiden maiden kanssa SuomiLOVE -formaatin myymisestä.

11.1.2016
Esa Juntunen HSTV:n kanavapäälliköksi
PHSTV:n uudeksi kanavapäälliköksi on nimitetty 11.1.2016 alkaen toimittaja Esa Juntunen. Juntunen on työskennellyt aiemmin muun muassa kotimaantoimituksessa ja kaupunkitoimituksessa, ja viimeksi HSTV:n reportterina.

HSTV on kanava, joka tuottaa uutisvideoita, ajankohtaisia keskusteluja, sarjoja ja livelähetyksiä eri tapahtumista.

30.12.2015
Sanoma myy osuutensa Fashion Pressistä ja muista jäljellä olevista venäläisistä toiminnoista
Sanoma on sopinut myyvänsä 50 %:n osuutensa Fashion Pressistä InVenture Partnersille, venäläisistä sijoittajista koostuvalle ryhmälle. Fashion Press julkaisee Venäjällä muun muassa suosittuja Cosmopolitan- ja Esquire-lehtiä. Tämän lisäksi Sanoma on sopinut myyvänsä samoille ostajille United Pressin jäljellä olevat liiketoiminnot sekä 50 %:n osuutensa Mondadori Independent Mediasta, joka julkaisee Grazia-nimistä aikakauslehteä.

Kauppa edellyttää viranomaishyväksyntää sekä muiden kauppaan liittyvien ehtojen täyttymistä.

22.12.2015
MTV Oy myy Keventäjät-verkkopalvelun
MTV Oy myy painonhallintaan suunnatun Keventäjät-verkkopalvelun ja liiketoiminnan Obesus Oy:lle. Kaupan myötä ei siirry työntekijöitä.

Obesus on suomalainen painonhallinnan, hyvinvoinnin ja terveyden palveluihin keskittynyt yritys. Obesus Oy:n tarkoituksena on kehittää Keventäjät-palvelua ja tuoda markkinoille uusia painonhallinnan työkaluja.

Marraskuun 2015 mediauutiset

24.11.2015
Cheek ensimmäisenä miehenä Glorian kanteen
Marraskuun 25. päivänä ilmestyvässä Glorian joulunumerossa kannen valtaa ensimmäistä kertaa yksin mies.  Glorian kannessa on perinteisesti aina ollut nainen ja miehiä kannessa on nähty tähän asti vain seuralaisen roolissa.

Kyseessä on suomalaisen popmusiikin supertähti Cheek eli Jare Henrik Tiihonen . Essi Myllyojan tekemän haastattelun kuvissa Cheek esittelee juhlakauden muotia yhdessä ukrainalaisen mallin Alinan kanssa. Kuvat on ottanut Jonas Lundqvist ja stailannut Anna Komonen.

22.11.2015
Luottamus Ylen uutisiin ennätyskorkealla
Uutisarvostukset 2015 -tutkimuksen tuloksien perusteella Yle on Suomen luotetuin uutislähde  ja sen uutisiin luotetaan entistäkin enemmän.

Tutkimukseen haastatelluista 92 % pitää Ylen uutisia luotettavina. Luottamus Yleen on kasvanut edellisestä tutkimuksesta neljä prosenttiyksikköä ja on nyt korkeimmillaan vuodesta 2010 vertailukelpoisena tehdyn tutkimuksen historiassa.

Luotettavuudessa Ylen jälkeen tulevat STT (80 %), alueellinen sanomalehti (74 %), Helsingin Sanomat (72 %) ja MTV (69 %). Tutkimuksessa myös STT:n ja lehdistön luotettavuusarviot kasvoivat vuoden takaisesta. Helsingin Sanomien luotettavuus kasvoi erityisen voimakkaasti.

20.11.2015
Yleltä uutispalvelu Finnairin Airbus A350 -koneisiin
Ylen uutiset tulevat tarjolle Finnairin uusiin Airbus A350-koneisiin räätälöitynä palveluna. Ne ovat saatavilla Finnairin matkustajille A350-koneiden Nordic Sky -portaalissa, johon matkustajat pääsevät koneen sisäisen langattoman verkkoyhteyden kautta.

Ylen uutistarjonta muotoutuu matkakohteen mukaan ja uutiset päivittyvät säännöllisesti lennon aikana, myös ilman ilman ostettua internet-yhteyttä. Tarjolla ovat lisäksi tuoreimmat uutiset kotimaasta ja ulkomailta.

Uutispalvelu on matkustajien käytössä Finnairin A350 -koneen ensilennosta 21.11. alkaen.

19.11.2015
Päivi Virkkusesta Hyvä Terveys ja Sport -lehtien päätoimittaja
Päivi Virkkunen siirtyy Hyvän Terveyden ja Sportin johtoon lehtien toimituspäällikön paikalta. Hän on työskennellyt aiemmin Me Naisissa ja Helsingin Sanomissa.

Virkkunen aloittaa lehtien päätoimittajana välittömästi. Hyvä Terveys on Suomen suurin terveyslehti, joka yhdistää tiedon, tunteen ja hyvän olon. Lehden taustayhteisöjä ovat muun muassa Suomalainen Lääkäriseura Duodecim ja Tieteen tiedotus. Lehti tavoittaa 466 000 suomalaista. Uudistuneen treenilehti Sportin lukijamäärä on 145 000. (KMT 2015)

18.11.2015
Aller Media aloittaa yhteistyön kolmen uuden ruokabloggaajan kanssa
Yhteistyöblogit ovat Kaakao kermavaahdolla Potluck by One ja Kahvia & kasvisruokaa .

Itsenäisten bloggaajien kanssa tehtävän yhteistyön lisäksi Allerin medioiden yhteydessä toimii yli 20 Suomen ykkösbloggaajaa. Nykyiset bloggaajat jatkavat omissa rooleissaan sisällöntuottajina ja brändien lähettiläinä.

16.11.2015
Lappi saa oman tv-uutislähetyksen
Ensimmäinen Yle Uutiset Lappi -lähetys nähtiin keskiviikkona 18. marraskuuta. Uutiset lähetetään maanantaista perjantaihin Yle TV1:llä osana kello 17:n ja kello 18:n uutispaketteja.

Lapin uutisia tekevät Kemissä sijaitseva Yle Perämeren toimitus ja Rovaniemellä sijaitseva Yle Lapin toimitus. Myös Yle Sápmin kanssa tehdään yhteistyötä. Lapin uutiset ovat tähän asti olleet osa Yle Uutiset Pohjois-Suomen lähetystä.

12.11.2015
Kodin Kuvalehti nappasi suosikkibloggari Nelliinan verkkoyhteisöönsä
Muoti- ja kotoilublogeistaan tunnettu suosikkibloggari Nelliina liittyy ensi vuoden alussa Kodin Kuvalehden blogiyhteisöön.  Nelliina eli Niina Tapojärvi tunnetaan huippusuosituista Nelliinan vaatehuone- ja Nelliinan puutalo -blogeistaan. Kodin Kuvalehdessä blogit yhdistyvät uudeksi Nelliina –blogiksi

4.11.2015
Me Naiset laajenee talk showksi
Suomen suurin naisten viikkolehti Me Naiset jatkaa laajentumistaan naisten monikanavaiseksi yhteisöksi. Nyt vuorossa on viikoittainen talk show #Evek, jossa Niina Lahtinen, Ulla Virtanen ja Veera Korhonen käsittelevät päivän polttavimpia puheenaiheita. #Evekiä voi seurata verkossa osoitteessa menaiset.fi/evek, jonne ilmestyy uusi jakso joka keskiviikko.

4.11. starttaava talk show on saanut nimensä Me Naisten uudesta sloganista Ei vois enempää kiinnostaa.

3.11.2015
A-lehtien Maku kasvattaa tuoteperhettään
Suomen suurin ruoka- ja juomalehti Maku kasvattaa tuoteperhettään. Uusi leivontalehti Maku Kaneli & Sokeri ilmestyy jatkossa kaksi kertaa vuodessa: toukokuussa ennen kevätjuhlasesonkia ja lokakuussa ennen loppuvuoden kuuminta leivontakautta.

Maku Kaneli & Sokeri on yhdistelmä testattuja reseptejä, tekniikkaoppaita ja koristeluideoita.

 

Lokakuun 2015 mediauutiset

27.10.2015
Helsingin Sanomille kolme uutta osastoa: uutisdeski, datadeski ja HSTV
HS-toimitukseen on perustettu kolme uutta osastoa: uutisdeski, datadeski ja HSTV. Organisaatiomuutoksen tavoitteena on vielä Helsingin Sanomia entistä monikanavaisempaan aikaan sekä selkiyttää toiminta- ja johtamismalleja erityisesti digitaalisissa kanavissa.

Uutisdeskiin yhdistetään entinen Uutisdeski ja Päivän Lehti. Uutisdeski huolehtii HS:n nopeasta uutisvirrasta sekä sisällön paketoinnista kaikkiin kanaviin. Deskipäälliköksi on nimitetty Kari Räisänen ja digipäälliköksi Samuli Leivonniemi.

Datadeski tuottaa ja kehittää datajournalistisia työkaluja, sisältöjä sekä infografiikkaa kaikkiin kanaviin. Datadeskiä vetää kehityspäällikkö Esa Mäkinen, joka kuuluu jatkossa Helsingin Sanomien toimituksen johtoryhmään.

HSTV huolehtii liikkuvaan kuvaan perustuvasta sisällöntuotannosta ja sen aktiivisesta kehittämisestä. HSTV:n kanavapäälliköksi on nimitetty Kirsi Alm-Siira. Kirsi vastaa edelleen myös HS:n sosiaalisen median kanavista.

23.10.2015
Kolmelle suomalaistyölle kultaa  Eddie & Ozzie Awardsissa
Alma 360:n tuottama Lassila & Tikanojan asiakaslehti Lassi vei voiton Ozzies – B-to-B – Supplemental/Annual or One Shot kategoriassa.

Head Office Finlandin tuottama Lemminkäisen sisäisen viestinnän konsepti Lemmy valittiin voittajaksi kilpailun Eddies Digital -sarjan Custom Standalone Digital Magazine -kategoriassa. Lisäksi kilpailun Ozzies Digital -sarjan Standalone Digital B-to-B Magazine -kategorian voitti Head Officen Suomen Teollisuussijoitukselle tekemä digitaalinen vuosijulkaisu.

Eddie & Ozzie Awards -kilpailuun osallistui tänä vuonna yli 2 800 ehdokasta, joista finalistit valitsi yli 300:sta alan ammattilaisesta koottu paneeli. Kilpailun Ozzie-osuus keskittyy designiin, kun taas Eddie-osuudessa palkitaan parhaita sisältöjä.

21.10.2015
Ylen venäjänkielinen uutistoiminta 25 vuotta
Ensimmäinen venäjänkielinen lähetys kuultiin radiossa 15.10.1990. Ylen tavoite koko venäjänkielisen toimituksen 25-vuotisen olemassaolon ajan on ollut tarjota kasvavalle kieliryhmälle luotettavia ja suomalaisesta näkökulmasta tehtyjä uutisia.  Venäjänkielinen toimitus oli alkuvaiheessa osa Ylen ulkomaan lähetyksiä ja ensimmäiset venäjänkieliset uutiset lähetettiin keväällä 2013.

Novosti Ylen nettisivuilla on lähes 70 000 kävijää kuukaudessa ja tv-uutisia katsoo päivittäin pari sataa tuhatta ihmistä. Venäjänkielisiä radiouutisia kuuntelee noin 100 000 Yle Radio Suomen kuuntelijaa. Television viisiminuuttinen lähetys nähdään päivittäin klo 16.50 Yle TV1:ssä. Venäjänkieliset radiouutiset kuullaan Radio Suomessa päivittäin klo 21.35.

19.10.2015
Sanoman yt-neuvottelut päättyneet
Elokuussa käynnistyneet Sanoma Media Finlandia ja Sanoman yhteisiä konsernitoimintoja koskeneet yt-neuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen tuloksena 241 ihmisen tehtävä lakkaa. Neuvotteluissa löydettyjen ratkaisujen ansiosta luku on jonkin verran pienempi kuin alun perin arvioitu 280.

Yt-neuvottelut ovat osa Sanoman 25.8.2015 julkistamaa 50 miljoonan euron säästöohjelmaa ja yhtiön kustannusrakenteen jatkuvaa tarkastelua. Sanoma Media Finlandissa tullaan säästämään jakelussa ja painotoiminnassa sekä tehostamaan sisällöntuotantoa, markkinointia ja myyntiä. Konsernin tukitoimintoja kevennetään vastaamaan paremmin liiketoiminnan tarpeita.
13.10.2015
Ylen dokumenttielokuva For Kibera! valittu IDFA:n kilpasarjaan
Kati Juuruksen ohjaama dokumenttielokuva on valittu kilpailusarjaan ainoana suomalaisena tuotantona. IDFA on maailman arvostetuimpiin kuuluva dokumenttielokuva-festivaali ja -kilpailu.

Ensi-iltansa äskettäin Rakkautta ja Anarkiaa -festivaaleilla saanut For Kibera! kilpailee keskipitkien dokumenttien kilpailusarjassa. Elokuva kertoo nairobilaisen slummiradion DJ-toimittajasta Boy Dallasista ja hänen yrityksestään ymmärtää, miksi kehitys ei tunnu saavuttavan hänen kotislummiaan.

Kilpailun voittajat julkistetaan Amsterdamissa 18.-29.11.2015 pidettävillä International Documentary Film Festivaaleilla.

8.10.2015
Kai Taka-aho Sanoman teknologiajohtajaksi
Kai Taka-aho on nimitetty Sanoman teknologiajohtajaksi 15.10.2015 alkaen. Hän vastaa konserninlaajuisista teknologiatoiminnoista kuten IT-infrastruktuurista, liiketoimintasovelluksista ja digitaalisesta kehityksestä. Hänen vastuullaan ovat myös Nelonen Median, SBS:n ja Sanoma Learningin digitaalisen kehityksen päälinjat. Kai Taka-aho raportoi Sanoma Digital & Technologyn toimitusjohtaja Arthur Hoffmanille.

Kai Taka-aho on hoitanut Sanomassa useita eri tehtäviä vuodesta 2000 alkaen. Vuonna 2008 hänet nimitettiin Nelonen Median Online-toiminnoista vastaavaksi johtajaksi.

1.10.2015
Ylelle kirjeenvaihtaja Baltiaan
Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoiminta vahvistaa itäisen Keski-Euroopan seurantaa. Yle lähettää vuodeksi kirjeenvaihtajan Baltiaan. Asemapaikkana on Latvian pääkaupunki Riika.

Tehtävään on valittu toimittaja Marjo Näkki joka aloittaa kautensa 5.10.2015.

Näkillä on laaja kokemus Baltian maista. Vuosina 2010–2015 hän työskenteli Suomen Tallinnan suurlähetystön lehdistö- ja kulttuurineuvoksena ja ennen sitä STT:n ja MTV:n kirjeenvaihtajana Baltiassa.

Baltian lisäksi kirjeenvaihtaja seuraa itäistä Keski-Eurooppaa yhteistyössä Ylen Berliinistä toimivan Eurooppa-kirjeenvaihtajan kanssa.

1.10.2015
Otavamedia ostaa Alma 360 Oy:n Alma Medialta
Alma Media on tänään tehdyllä kaupalla myynyt asiakasmediaa ja sisältömarkkinoinnin palveluita tarjoavan Alma 360 Oy:n Otavamedialle. Kauppa astuu voimaan välittömästi.

Osapuolet ovat sopineet, ettei kauppahintaa julkisteta. Alma Media kirjaa kaupasta arviolta 1,3 miljoonan euron myyntitappion vuoden 2015 tulokseensa. Alma 360 Oy:n liikevaihdon vuodelta 2015 arvioidaan olevan noin 10 miljoonaa euroa. Yrityskaupalla ei ole vaikutusta Alma 360 Oy:n henkilöstöön.

29.9.2015
Alma Media ja Talentum ilmoittavat yhdistyvänsä
Talentum Oyj ja Alma Media Oyj ovat 28.9.2015 allekirjoittaneet yhdistymissopimuksen, jonka perusteella ne ovat sopineet yhdistävänsä Talentumin ja Alma Median liiketoiminnot. Yhdistyminen toteutetaan siten, että Alma Media tarjoutuu hankkimaan kaikki Talentumin liikkeeseen lasketut ja ulkona olevat osakkeet ja osakkeisiin oikeuttavat arvopaperit, jotka eivät ole Talentumin tai sen tytäryhtiöiden omistuksessa.

Alma Media on digitaalisiin palveluihin ja julkaisutoimintaan keskittyvä mediakonserni. Alma Median vuoden 2014 liikevaihto oli 295,4 miljoonaa euroa.

Syyskuun 2015 mediauutiset

SANOMALEHDET

21.9.2015
Alma Aluemedia modernisoi toimintamalliaan ja käynnistää yhteistoimintaneuvottelut
Alma Media Oyj:n alue- ja paikallislehtiyksikkö Aluemedia aloittaa yhteistoimintaneuvottelut toimintansa uudelleenjärjestämiseksi. Neuvottelut koskevat Aluemedian kustannusliiketoiminnan koko henkilöstöä lukuun ottamatta Lapin lehtiä. Aluemediaan kuuluva paino- ja jakeluyhtiö Alma Manu Oy ei kuulu neuvottelujen piiriin.

Uudelleenjärjestelyissä tarkastellaan kaikkia toimintoja niin toimituksissa, valmistuksessa, myynnissä, asiakaspalveluissa kuin tukitoiminnoissakin. Myös rakenteelliset muutokset, kuten ilmestymispäivien vähentämiset paikallislehdissä, ovat mahdollisia. Aluelehtien (Aamulehti ja Satakunnan Kansa) ilmestymispäivien vähentäminen ei ole suunnitelmissa.

Alma Aluemedian alustavan näkemyksen mukaan henkilökunnan määrä saattaa vähentyä suunniteltujen toimien johdosta enimmillään 85 henkilötyövuodella. Neuvottelujen piirissä on kaikkiaan noin 500 henkilöä.

Alma Aluemedia kustantaa Aamulehteä, Satakunnan Kansaa, Lapin Kansaa/Pohjolan Sanomia sekä paikallis- ja kaupunkilehtiä eri puolilla Suomea.  Paino- ja jakeluyhtiö Alma Manu Oy kuuluu myös Aluemediaan.

16.9.2015
Sanomalehtiä luetaan yhä useammin mobiilisti
Kansallisen Mediatutkimuksen mukaan jo neljännes suomalaisista lukee viikoittain sanomalehteä tabletilla tai lukulaitteella. Matkapuhelin on tablettia suositumpi sanomalehden lukuväline: 40 prosenttia suomalaisista lukee sanomalehteä matkapuhelimesta. Vuodessa niin tablettilukijoiden kuin matkapuhelimella lukevien määrä on kasvanut viisi prosenttiyksikköä.

Ylivoimaisesti eniten sanomalehteä luetaan painettuna versiona. Liki 80 prosenttia suomalaisista lukee painettua sanomalehteä joka viikko. Noin puolet suomalaisista käyttää vahvasti sekä perinteisiä että digimedioita. Luetuin kaupallinen media on Sanoman julkaisema Ilta-Sanomat.

Kansallinen Mediatutkimus (KMT) on printtimedia-alan yhdessä tilaama tutkimuskokonaisuus. Tutkimuksen päätilaaja on MediaAuditFinland Oy ja sen toteuttaa TNS Gallup Oy.

31.8.2015
Sanomapainon yt-neuvottelut päätökseen
Huhtikuussa alkaneet yt-neuvottelut Hämeen Painossa ovat päättyneet. Kesän yli kestäneen selvitysvaiheen jälkeen Sanomapaino on päättänyt sulkea Forssassa toimivan painolaitoksensa. Painon toiminta loppuu tänään 31.8. Päätös johtaa kaikkiaan 54 työsuhteen loppumiseen.

Sanomapainoon kuuluu jatkossa kaksi painoa, Sanomala Vantaalla ja Savon Paino Varkaudessa. Forssassa painettujen Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien tuotantoa keskitetään näihin painoihin ja lisäksi Ilta-Sanomia painetaan osittain myös muissa sanomalehtipainoissa.

RADIO & TV

17.9.2015
Pääministerin puheella yli 1,5 miljoonaa tv-katsojaa
Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) puhetta Yle TV1:llä seurasi keskiviikkoiltana 16.9. enimmillään noin 1,55 miljoona tv-katsojaa. Esimerkiksi presidentin vaalin tulosiltaa vuonna 2012 katsoi 1,3 miljoonaa suomalaista. Esimerkiksi yleisurheilun MM-kilpailujen keihäsfinaalia seurasi vain 1,1 miljoonaa katsojaa tv:n kautta.

Puhe lähetettiin myös Yle Radio Suomessa ja Yle Areenassa, jossa lähetystä seurattiin yhtä aikaa enimmillään 42 000 päätelaitteelta.

1.9.2015
Ylen radiouutiset täytti 50 vuotta
Ylen ensimmäinen oma radion uutislähetys kuultiin 5.9.1965 kello 21.00.
Radiouutisten 50-vuotismerkkipäivän kunniaksi paljastettiin perjantaina 4.9. muistolaatta Helsingin Unioninkadulla, jossa Yleisradion oma uutistoiminta aikanaan aloitettiin.

MUUT

18.9.2015
Sanoma vaihtaa toimitusjohtajaa
Harri-Pekka Kaukonen lopettaa Sanoman toimitusjohtajana välittömästi. Sanoman hallitus on nimittänyt talousjohtaja Kim Ignatiuksen väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi.

Harri-Pekka Kaukonen aloitti Sanoman toimitusjohtajana tammikuussa 2011. Sitä ennen hän työskenteli Fazer Groupin ja McKinsey & Companyn palveluksessa.
16.9.2015
Suomen Teollisuussijoituksen digitaalinen vuosijulkaisu kisaa Eddie & Ozzie –voitosta
Suomen Teollisuussijoituksen digitaalinen vuosijulkaisu 2014 on valittu kansainvälisen Eddie & Ozzie Awards -kilpailun finaaliin. Vuoden 2015 alussa digitaaliseksi muuttunut vuosijulkaisu kilpailee kategoriassa Ozzies Digital / Standalone Digital B-to-B Magazine. Julkaisu on yksi kategorian viidestä finalistista. Sen konseptoinnista ja toteutuksesta vastasi Head Office Finland teknisenä yhteistyökumppaninaan Mediataivas.

Eddie & Ozzie Awards -kilpailuun osallistui tänä vuonna yli 2 800 ehdokasta, joista finalistit valitsi yli 300:sta alan ammattilaisesta koottu paneeli.

Elokuun 2015 mediauutiset

SANOMALEHDET

1.7.2015
Alma Media myy Kuriiri-lehden Ranualta
Alma Median tytäryhtiö Alma Media Kustannus Oy myy Ranualla ja Posiolla ilmestyvän joka kotiin jaettavan Kuriiri-lehden. Heinäkuun 1. päivästä lähtien lehden uusi kustantaja on Kuriirilainen Oy, jonka omistaa lehden nykyinen henkilöstö.

Kuriiri ilmestyy kerran viikossa. Lehti jaetaan kaikkiin talouksiin Ranualla ja Posiolla. Lisäksi neljäsosa 6300 kappaleen painoksesta jaetaan tilauspohjaisena jakelualueen ulkopuolelle. Lehden palveluksessa olevat neljä henkilöä siirtyvät perustamansa yhtiön palvelukseen vanhoina työntekijöinä.

RADIO & TV

1.7.2015
Ylen Tanssiva karhu Eino Santaselle ja Kääntäjäkarhu Pauliina Haasjoelle ja Peter Mickwitzille
Yleisradion vuoden 2015 Tanssiva karhu -runopalkinto on myönnetty Eino Santaselle kokoelmasta Tekniikan maailmat. Kääntäjäkarhun saivat Pauliina Haasjoki ja Peter Mickwitz runosuomennoksesta Gunnar Björlingin Auringonvihreä.

Palkintoraadin jäsenet olivat tänä vuonna puheenjohtajana runoilija Merja Virolainen, Ylen kulttuuritoimittajat Minna Joenniemi ja Marit Lindqvist sekä näyttelijä/tuottaja Erja Manto. Vuodesta 1994 alkaen jaettu Tanssiva karhu -palkinto jaettiin 1.7.2015 Kajaanin runoviikolla.Tanssivan karhun palkintosumma on 3500 euroa, Kääntäjäkarhun 1000 euroa.

5.8.2015
MTV tuo markkinoille rahaston
MTV on mukana luomassa uudenlaista rahoitusmallia, joka vauhdittaa kasvuyritysten toimintaa. Media For Equity (M4E) -rahasto tarjoaa kasvuyrityksille valtakunnallista medianäkyvyyttä vastineeksi osakkeista.

​M4E-rahasto tukee kasvuyrityksiä, joiden tuotteet on suunnattu ensisijaisesti suomalaisille kuluttajille, mutta joiden resurssit eivät mahdollista laajaa valtakunnallista markkinointia. Rahaston avulla yritykset saavat käyttöönsä laajasti kuluttajat tavoittavan mediavalikoiman: tv-, radio- ja verkkomainontaa MTV:n medioissa. Vastineeksi rahasto saa yrityksen osakkeita tai myöntää sille esimerkiksi pääomalainan. Rahasto toimii siis kuten pääomasijoitusrahasto, mutta operoi rahapanoksen sijaan medianäkyvyydellä. MTV on rahastossa osakkaana. Rahaston valmistelusta ja tekemisestä vastaa M4E Finland Management Oy.

5.8.2015
MTV vahvistaa hallitustaan
MTV vahvistaa hallitustaan kolmella uudella jäsenellä kesän jälkeen. Hallitukseen tulevat Tiedon teollinen internet -liiketoiminnan johtaja Taneli Tikka, Rovion markkinointijohtaja Blanca Juti sekä Bonnierin liiketoiminnan kehityksestä ja strategiasta vastaava johtaja Jan Lund.

17.8.2015
Ylen uuden valtakunnallisen palvelun nimeksi Yle FOLK
Yle FOLK on kaikille avoin, verkkopohjainen palvelu, joka kuratoi monipuolisesti internetin ilmiöitä sekä julkaisee suomalaisten itse tekemiä mediasisältöjä verkossa, televisiossa ja radiossa.

Lokakuun 2. päivä avattavan palvelun nimi ratkesi julkisen nimikilpailun kautta. Nimiehdotuksia vastaanotettiin yli 400 ja niistä äänestettiin Ylen sisällä sekä palvelun tekijöiksi hakeneiden kuraattorien keskuudessa. Yle FOLK -nimen keksi porilainen Tuomas Pohjola.

19.8.2015
Jarkko Nordlundista MTV:n uusi toimitusjohtaja
Universal Music Finland & Balticin toimitusjohtaja Jarkko Nordlund on valittu MTV Oy:n toimitusjohtajaksi. Kokenut viihdealan ja maksutelevisio-liiketoiminnan osaaja Nordlund aloittaa tehtävässään tammikuussa 2016.

MTV:n toimitusjohtajana toimii vuoden loppuun Jani Koskinen, joka siirtyy vuoden alusta yhtiön varatoimitusjohtajaksi vastaamaan yhtiön strategiasta, hallinnosta ja taloudesta.

MUUT

2.7.2015
Allerin uudeksi digipäätoimittajaksi Veera Luoma-aho
Allerin uudeksi digipäätoimittajaksi on nimitetty VTM Veera Luoma-aho. Digipäätoimittajan tehtävä on Allerilla uusi ja kuuluu uuteen journalistiset sisällöt yksikköön. Luoma-aho vastaa Allerin brändien digitaalisista sisällöistä ja rakentaa myös kokonaan uusia digitaalisia sisältöbrändejä ja -konsepteja suoraan kuluttajille tai sisältömarkkinointina.

Veera Luoma-aho työskentelee tällä hetkellä päätoimittajana palkitussa naisten aikakauslehdessä Oliviassa, jonka printtilehtenä ilmestyminen päättyy syksyllä. Luoma-aho on perehtynyt digitaaliseen sisällöntuotantoon muun muassa visiting scholarina Kalifornian Berkeley-yliopistossa. Aiemmin hän on työskennellyt Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä ja Ylellä.

Kesäkuun 2015 mediauutiset

YLEISAIKAKAUSLEHDET

22.6.2015
Geo siirtyy Sanomalta Fokus Media Finlandille
G+J International Magazinesin lisenssillä julkaistava kansainvälinen reportaasilehti Geo siirtyy Sanomalta Fokus Media Finlandille 1. syyskuuta. Liiketoimintakaupan yhteydessä kaksi henkilöä siirtyy Fokus Media Finlandin palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Viime vuonna perustettu Fokus Media julkaisee Auto Bild Suomi , GTi-Magazine , V8-Magazine ,  Glorian Antiikki ja  Pelit -lehtiä.

Yhtiön henkilöstöllä on hallintoneuvostossa kaksi edustajaa, joilla on kokouksissa läsnäolo- ja puheoikeus, mutta ei äänioikeutta. Ylen henkilöstöä edustavat tuottaja Jari Niemelä ja assistentti Jukka Kuusinen.

RADIO & TV

23.6.2015
Yle Radio Suomen Tunteiden ilta palkittiin New Yorkissa
Iiro Rantalan ja Zarkus Poussan isännöimä Tunteiden ilta -ohjelma sai tuomariston kunniamaininnan New Yorkissa pidetyillä radiofestivaaleilla.

Tunteiden ilta palkittiin kunniamaininnalla kilpailun Best Music Special – kategoriassa. New York Festivals International Radio Program Awards for The World’s Best Radio Programs on yksi maailman suurimmista radiofestivaaleista. Tänä vuonna kilpailussa oli mukana osallistujia 30 eri maasta.

Tunteiden illassa Iiro Rantala ja Zarkus Poussa loihtivat improvisoiden kuuntelijoiden tarinoista, tunnetiloista ja kimmokkeista musiikkia suorassa radiolähetyksessä. Ohjelmaa tehdään Radio Suomelle kaksi kertaa vuodessa.

23.6.2015
Kimmo Kivelä johtaamaan Ylen uutta hallintoneuvostoa
Ylen hallintoneuvosto valitsi puheenjohtajakseen kansanedustaja Kimmo Kivelän, ps. Ylen uusi hallintoneuvosto kokoontui ensimmäisen kerran tiistaina 23.6.

Kivelä oli hallintoneuvoston jäsen myös edellisellä kaudella 2011–2015. Varapuheenjohtajaksi valittiin kansanedustaja Kalle Jokinen, kok.

Hallintoneuvosto on Ylen ylin päättävä elin ja se kokoontuu 6–7 kertaa vuodessa. Eduskunta nimitti 21-jäsenisen Ylen hallintoneuvoston keskuudestaan 9.6.

MUUT

10.6.2015
A-lehtien Meillä kotona -tutkimus kartoitti asumiseen liittyviä arvoja ja asenteita
Tutkimuksen tulosten pohjalta tunnistettiin kahdeksan erilaista asumisen motiivia, jotka vaikuttavat vahvasti asumisen valintoihin: kotikeskeisyys, sosiaalisuus, vastuullisuus, taloudellisuus, pysyvyys, status, omistaminen ja perinteet.

Asunnon halutaan kuvastavan omaa arvomaailmaa, ja myös asuinalueen imago on erityisen merkityksellinen. “Asunnosta ja asuinalueesta on tullut oman persoonan jatke”, A-lehtien luova johtaja Anneli Myller sanoo. Vaikka suomalaisista yli 70 prosenttia asuu omistusasunnossa, vain vähän yli puolet pitää asunnon omistamista erittäin tärkeänä. Iän ja lasten myötä omistamisen tärkeys kuitenkin kasvaa.

Meillä kotona -tutkimuksen mukaan asujat kokevat tärkeäksi saada riittävästi tietoa siitä, miten talo on rakennettu ja remontoitu. Tärkeimpiä rakentamisen ja remontoinnin tietolähteitä ovat asumisen mediat sekä rakennus- ja sisustustarvikemyymälät ja tuote-esitteet. Suomalaiset ovat aktiivisia remontoijia: joka kolmas haluaa tehdä remontin itse, mutta 44 prosenttia luottaa ammattilaiseen. Joka viidennelle remontointi on harrastus.

Meillä kotona -tutkimuksen vastaukset kerättiin maaliskuussa 2015 kehitysyhteisössä, jossa oli 128 aktiivista osallistujaa, sekä kvantitatiivisella kyselyllä, johon vastasi 2 518 suomalaista. Tutkimuksen toteutti A-lehtien tilauksesta Interquest ja VTT.

8.6.2015
Muumimaailmalle elämyksellinen mobiilisovellus
Muumimaailma on lanseerannut oman mobiilisovelluksensa. Nykyaikana elämyksellisyydestä on tullut käyntikohteiden kilpailukyvyn mittari, ja muuttunut asiakaskäyttäytyminen vaatii digitaalisen ulottuvuuden hyödyntämistä myös osana käyntikokemusta ja elämystä.

– Haluamme tarjota asiakkaillemme palvelukanavan, joka yhdistää virtuaalimaailman ja todellisuuden. Vierailu muumitalossa tai Papan laivassa saa uudenlaisen ulottuvuuden, kun vanhempi voi kertoa lapselleen tarinan kohteen takana, valottaa Muumimaailman hallintojohtaja Jarkko Kuitunen.

Mobiilisovelluksen toteutuksesta vastaa digitaalisten palveluiden kehittämiseen erikoistunut Tietotalo Infocenter Oy. Sovellus tukee perheiden vierailua Muumimaailmassa iBeacon-teknologiaa hyödyntämällä.

4.6.2015
Terve.fi ja Meedoc  yhteistyöhön
Telelääketieteen alan yritys MeeDoc ja kuluttajille suunnattuihin terveyden ja hyvinvoinnin verkkomedioiden tuottaja Terve.fi aloittavat laajamittaisen yhteistyön, jonka tavoitteena on tuoda helposti lääkärin ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten palvelut terveydestään kiinnostuneiden kuluttajien saataville.

Suomalaiset hakevat usein internetistä terveyteen liittyvää tietoa. Varsin usein haut liittyvät sairauden oireisiin. Yhteistyön avulla Terve.fi ja MeeDoc tarjoavat näille kuluttajille mahdollisuuden keskustella viestien ja videopuhelun välityksellä lääkärin kanssa suoraan tiedonhakulähteestä. MeeDocin sovellus mahdollistaa viestittelyn ja videopuhelun lääkäreiden ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa, aina hoitoon ja mahdolliseen reseptiin saakka.

Toukokuun 2015 mediauutiset

SANOMALEHDET

26.5.2015
Hanna Pihlajamäki Tyrvään Sanomien päätoimittajaksi
Hanna Pihlajamäki (37) on nimitetty Sastamalassa ja Porin Laviassa kaksi kertaa viikossa ilmestyvän paikallislehden, Tyrvään Sanomien päätoimittajaksi. Pihlajamäki aloittaa tehtävässään 1.6.2015. Hän toimii tällä hetkellä toimittajana Sydän-Satakunnan, Jokilaakson ja Satakunnan Kansan yhteistoimituksessa Kokemäellä.

Kevään ajan päätoimittajan tehtäviä Tyrvään Sanomissa hoitanut Sydän-Satakunnan ja Jokilaakson päätoimittaja Timo Simula jatkaa päätoimittajana näissä lehdissä.

Paikallislehti Tyrvään Sanomat kuuluu Alma Aluemedian lehtiperheeseen, johon kuuluu Tyrvään Sanomien lisäksi neljä alueellista päivälehteä, 13 paikallislehteä ja seitsemän kaupunkilehteä eri puolilla Suomea.

19.5.2015
Sanomalehdet jättivät Ylen taakseen luotettavuudessa
Painettu sanomalehti on noussut Suomen luotetuimmaksi mediaksi jättäen taakseen aiemmin yhtä luotettavina pidetyt Yleisradion tv-kanavat, ilmenee IRO Research Oy:n mielipidetutkimuksesta.

Luotettavimmat mediat -tutkimus toteutettiin maaliskuussa 2015 Sanomalehtien Liiton toimeksiannosta. Edellisen kerran tutkimus tehtiin kesäkuussa 2014.

Kaikista vastaajista 73 prosenttia pitää painettuja sanomalehtiä luotettavina. Seuraavina tulevat Ylen televisiokanavat 70 prosentin ja Ylen radiokanavat 64 prosentin luottamustasolla. Ylen tv-kanavat jakoivat ykköstilan painettujen sanomalehtien kanssa edellisellä tutkimuskerralla, jolloin molempiin luotti 74 prosenttia suomalaisista.

Kolmen kärjen jälkeen luotettavimmat mediat ovat Ylen ja sanomalehtien digitaaliset palvelut.

Medioiden luotettavuusvertailussa suomalaiset eivät juuri pidä luotettavuutta sosiaaliseen median ominaisuutena. Vain kaksi prosenttia vastanneista liitti luotettavuuden Facebookiin, yksi prosentti Twitteriin ja nolla prosenttia Instagramiin.
11.5.2015
Alma Median Lapin lehtien tuotantomalliin liittyvät yt-neuvottelut päätökseen
Alma Median pohjoisten lehtien tuotantomallin uudistukseen liittyvät yt-neuvottelut henkilöstövaikutuksista on saatu päätökseen. Kustantajan päätöksen mukaan Lapin Kansan, Pohjolan Sanomien, Uusi Rovaniemi-lehden ja Lounais-Lapin toimitukset, mainosmyynnin organisaatiot, ilmoitusvalmistus ja asiakaspalvelutoiminnot yhdistetään. Muutosten henkilöstövaikutus on yhteensä enintään 22 henkilötyövuotta.

Lapissa julkaistaan kesäkuun alusta yhden organisaation tuottamaa Lapin Kansaa ja Pohjolan Sanomia, jotka päivittyvät verkossa viikon jokaisena päivänä sekä ilmestyvät painettuna kuusi kertaa viikossa. Näiden lisäksi julkaistaan painettuna kaksi kertaa viikossa jaettavat kaupunkilehdet Uusi Rovaniemi ja Lounais-Lappi. Yhdistettävän lehden päätoimipaikka on Rovaniemellä. Kemissä toimii jatkossa vahva aluetoimitus.

Muutoksen yhteydessä lehtien verkko- ja mobiilipalvelut uudistetaan. Verkossa molemmat aluelehdet jatkavat omilla brändeillään, mutta tekevät tiivistä yhteistyötä. Verkkosisällöt ovat pääosin vain tilaajien luettavissa.
8.5.2015
Jussi Tuulensuu Aamulehden uutispäätoimittajaksi
Alma Median omistaman Aamulehden uutispäätoimittajaksi on nimitetty 1. syyskuuta 2015 alkaen Jussi Tuulensuu.

Tuulensuu siirtyy Aamulehteen Sanoma Media Finlandin aikakauslehtiyksiköstä Sanoma Lifestylesta. Siellä Tuulensuu on uudistanut lehtikonsepteja ja johtanut useiden lehtien ulkoasun kehittämistä. Parhaillaan hän johtaa Sanoman uuden toimitusjärjestelmän käyttöönottoja aikakauslehdissä.

Aiemmin Tuulensuu on toiminut muun muassa Kauppalehti Option toimitussihteerinä ja designerina, Journalisti-lehden ulkoasuvastaavana, Aamulehden visuaalisena journalistina sekä Tampereen ylioppilaslehden Aviisin päätoimittajana.

Aamulehden vastaavana päätoimittajana jatkaa Jouko Jokinen. Lehden nykyinen uutispäätoimittaja Jorma Pokkinen, 63, jää eläkkeelle vuodenvaihteessa 2015-2016.

7.5.2015
Vuoden parhaat jutut palkittiin
Sanomalehtien Liitto on palkinnut vuoden parhaat jutut Tampereella 7.5. liiton kevätseminaarin yhteydessä.

Paras juttu -kilpailun uutissarjan voitti rikos- ja oikeustoimittaja Tuomas Rimpiläisen Aamulehteen kirjoittama juttu Rikossarja päättyi, kun iäkäs rouva istui kuuntelemaan murtomiestä.

Feature-sarjan voitti Helsingin Sanomissa julkaistu toimittaja Ann-Mari Huhtasen Pyhtään mansikkarauha 2014. Jutussa oli ajankohtaiseen uutistilanteeseen haettu inhimillinen taso reportaasin keinoin, tällä kertaa venäläisten ja ukrainalaisten mansikanpoimijoiden rinnakkaiselosta Pyhtäällä.

Vuoden kolmantena sarjana oli näkökulmajutut. Sarjan voitti päätoimittaja Petri Karjalaisen Koillissanomiin kirjoittama Suvaitsevaiset kuusamolaiset. Karjalainen rinnastaa kolumnissaan paikallishistoriaa ja ajankohtaista päätöksentekoa.

Paras juttu -kilpailuun osallistui 202 juttua

YLEISAIKAKAUSLEHDET

26.5.2015
TM-lehtiperheen päätoimittaja vaihtuu
TM-lehtiperheen nykyinen päätoimittaja Velimatti Honkanen siirtyy 1. kesäkuuta 2015 alkaen Tekniikan Maailman Ajoneuvot ja liikenne -osaston toimituspäälliköksi. Uudeksi vastaavaksi päätoimittajaksi on nimitetty TM-lehtiperheen nykyinen toimituspäällikkö Raimo Haapaniemi.

Väistyvä päätoimittaja Honkanen aloitti Tekniikan Maailman toimituspäällikkönä 1999 ja päätoimittajana 2009.

Haapaniemi taas on toiminut Tekniikan Maailman toimituspäällikkönä vuodesta 2005. Tätä ennen hän on työskennellyt muun muassa Miesten Maailman päätoimittajana, toimitussihteerinä Suomen Kuvalehdessä ja Ilta-Sanomissa sekä toimittajana Turun Sanomissa.

6.5.2015
Aller panostaa digitaalisuuteen ja suunnittelee printin leikkaamista
Aller suunnittelee Suomen toimintansa uudelleenorganisoimista ja harkitsee saneeraavansa printtimainonnasta riippuvaisia naistenlehtiään.

Aller panostaa kasvaviin digitaalisiin palveluihinsa, kuten Suomi24:ään, sisältömarkkinointiin sekä tilaajavetoisiin aikakauslehtibrändeihinsä, kuten Seiskaan, Koti ja keittiöön, Katsoon, Fitiin ja Omaan Aikaan.

Yt-neuvottelujen kohteena ovat printtimainonnalla rahoitettavat Elle, Olivia ja Divaani. Lehtien kannattavuus on romahtanut, koska printtimainonta ja irtonumeromyynnin määrät ovat puolittuneet Suomessa kahdeksan viime vuoden aikana ja lasku jatkuu.

5.5.201
Saila-Mari Kohtala uudistuvan Glorian päätoimittajaksi
Saila-Mari Kohtala (43) siirtyy Glorian päätoimittajaksi sisältötoimisto Spoonin Suomen-johtajan paikalta. Aiemmin hän on toiminut median ja markkinoinnin johtotehtävissä muun muassa Digitaalinen Mainostoimisto Byroon strategiajohtajana, Talentum Median kehityspäällikkönä ja Markkinointi & Mainonta -lehden päätoimittajana.

Saila-Mari Kohtala aloittaa Gloriassa 3. elokuuta, jolloin käynnistyy myös brändin uudistaminen. Vuonna 1987 lanseerattu Gloria on lifestyle-lehti, jolla on 191 000 lukijaa (KMT Lukija 2014).

4.5.2015
MB siirtyy Sanomalta Talentumille
Sanoma Lifestyle keskittyy palvelemaan suomalaisia naisia, perheitä ja 55+ -kohderyhmää yhteisöllisillä sisällöillä, palveluilla ja kaupallisilla ratkaisuilla

Uusimpaan tekniikkaan ja digitaaliseen elämään keskittyvän MB:n myynti päättää Sanoma Lifestylen portfolion muokkaamisen. Liiketoimintayksikkö on luopunut tekniikka- ja erikoislehdistään viimeisen kahden vuoden aikana: Tietokone-lehti on myyty Talentumille sekä Glorian Antiikki-, V8-Magazine-, GTi-Magazine-, Auto Bild Suomi- ja Pelit-lehdet Fokus Media Finlandille.

Liiketoimintakaupassa viisi MB:n toimituksellista työntekijää siirtyi Talentumin palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Kaupan osapuolet ovat yhdessä sopineet, ettei kauppahintaa julkisteta.

RADIO & TV

25.5.2015
Ylen alueellisten tv-uutisten pääjuontajat on nimitetty
Yle uudistaa alueellista uutistoimintaansa. Kaikkien alueellisten tv-uutisten juontamisesta vastaa jatkossa kolmen henkilön pääjuontajatiimi.

Juontajiksi on nimitetty Mikko Hirvonen, Milla Madetoja ja Salla Paajanen. Uudet juontajat aloittavat tehtävässään 1.8.

Mikko Hirvonen on työskennellyt uutistoimittajana noin 20 vuotta. Vuodesta 1998 lähtien hän juonsi Nelosen uutisia uutisankkurina ja sitä ennen työskenteli MTV3:n uutisissa.

Milla Madetoja on työskennellyt noin kymmenen vuoden ajan Ylessä. Hän on toiminut juontajana, toimittajana ja toimitussihteerinä Erätulilla-ohjelmassa sekä toimittajana Puoli Seitsemän -ohjelmassa.

Salla Paajanen on toiminut vuodesta 1996 alkaen Yle TV2:ssa Ajankohtaisen kakkosen toimittajana ja juontajana. Ennen Ajankohtaista kakkosta Paajanen työskenteli MTV:n uutis- ja ajankohtaisohjelmissa, mm. Huomenta Suomessa.

7.5.2015
Ville Toivonen palaa Nelonen Mediaan
Ville Toivonen on nimitetty Nelosen kanavapäälliköksi. Toivosella on vahva kokemus suomalaisten kanavabrändien kehittämisestä sekä Nelonen Mediassa että MTV:llä.

Aiemmin Jimin ja Livin kanavapäällikönä toiminut Toivonen siirtyi viime vuonna MTV:lle Subin kanavapäälliköksi. Uudessa tehtävässään Nelosen kanavapäällikkönä hän aloittaa syksyn aikana.

Nelosen nykyinen kanavapäällikkö Elina Mustelin jatkaa Nelonen Median ohjelmalinjan johtoryhmässä suunnittelupäällikkönä.

6.5.2015
Ylen politiikan toimituksen esimieheksi Ari Hakahuhta
Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan politiikan toimituksen esimieheksi on nimitetty Ari Hakahuhta, 47. Hakahuhta on työskennellyt Ylessä politiikan toimittajana vuodesta 2000.

Hakahuhta on johtanut politiikan toimitusta väliaikaisena esimiehenä maaliskuun alusta 2015, jolloin edellinen esimies Pekka Ervasti siirtyi politiikan erikoistoimittajaksi.

Ennen politiikan toimitukseen tuloaan Hakahuhta työskenteli mm. Ylen asiaohjelmissa, Yle Uutisten kotimaantoimituksessa, aamupäällikkönä ja aluekoordinaattorina. Hän on opiskellut Tampereen yliopistossa tiedotusoppia, valtio-oppia ja sosiologiaa. Hakahuhta on palkittu osana Ylen Ekoisti-toimitusta Tutkivan journalismin Lumilapiolla vuonna 1994.

MUUT

19.5.2015
Sanoma isännöi Effie Awards –palkintogaalaa
Effie Awards -palkintogaala järjestetään tänä vuonna 29.10. Sanoman vuosittaisen Get tomorrow -markkinointiseminaarin jatkoksi/osana Finlandia-talossa. Palkintogaalan pääpuhujaksi saapuu Gurdeep Puri, joka on kansainvälinen tehokkaan markkinoinnin guru. Puri työskentelee perustamassaan The Effectiveness Partnership -konsultointiyrityksessä ja on palkittu muun muassa viidellä IPA Effectiveness Awards- ja yhdellätoista European Effectiveness Awards -palkinnolla.

Effie Awards -kilpailun Suomessa järjestää Markkinointiviestinnän toimistojen liitto MTL ry. Kilpailun

Huhtikuun 2015 mediauutiset

SANOMALEHDET

22.4.2015
Sami Valtere Helsingin Sanomien designjohtajaksi
Sami Valtere on nimitetty  1.5.2015 alkaen Helsingin Sanomien designjohtajaksi. Valtere on vastuussa HS:n tuotteiden visuaalisesta kokonaisilmeestä sekä käytettävyydestä. Tämän lisäksi hän suunnittelee lehden digituotteiden markkinointia ja vastaa Helsingin Sanomien brändi-ilmeestä.

Sami Valtere on työskennellyt vuodesta 2000 eri tehtävissä Helsingin Sanomissa mm. Nyt-liitteen graafikkona, Kuukausiliitteen AD:na sekä Helsingin Sanomien designpäällikkönä. Hesariin Valtere tuli mainosalalta. Hän on opiskellut arkkitehtuuria teknillisessä korkeakoulussa.

Valtere on saanut Helsingin Sanomissa ollessaan useita kansainvälisiä designpalkintoja Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Kotimaassa Valtere on palkittu muun muassa M&M Grand Prixillä ja Kultahuipulla.

9.4.2015
Alma Media myymässä Kemijärvellä ilmestyvän Koti-Lappi-lehden
Alma Median tytäryhtiö Alma Media Kustannus Oy neuvottelee Kemijärvellä ilmestyvän Koti-Lappi-kaupunkilehden myymisestä SLP Kustannus Oy:lle. Kauppa on tarkoitus saada päätökseen 1.5.2015 mennessä.

Koti-Lappi ilmestyy Kemijärven, Pelkosenniemen, Savukosken ja Sallan alueella, ja sen kokonaispainos on noin 11 000 kappaletta. Lehden palveluksessa olevat neljä henkilöä siirtyvät uuden kustantajan palvelukseen vanhoina työntekijöinä.

SLP Kustannus Oy osti maaliskuussa Alma Median lehtiliiketoiminnan Kainuussa. Yhtiöllä ja sen omistajilla on entuudestaan pieniä kaupunki- ja paikallislehtiä Pohjois-Suomen alueella.

YLEISAIKAKAUSLEHDET

9.4.2015
Stina Mäntyniemi Cosmopolitanin päätoimittajaksi
Stina Mäntyniemi (26) siirtyy Cosmopolitanin johtoon Helsingin Sanomien Nyt-liitteen toimitussihteerin paikalta. Aiemmin hän on työskennellyt Cosmopolitanin toimituspäällikkönä ja -sihteerinä sekä Iltalehden toimittajana.

1.4.2015
A-lehdiltä ja Finnish Design Shopilta uusi Design Stories -aikakauslehti
A-lehdet Oy ja Finnish Design Shop julkaisevat Design Stories -lehden, joka kertoo tarinoita designin sydämestä. Lehti tukee verkkokaupan käyttäjäyhteisön, lukijoiden ja mainostaja-asiakkaiden tarpeita.

“Olemme rakentaneet tiiviin käyttäjäyhteisön verkkokauppamme ympärille ja asiakkaamme arvostavat verkkopalveluun tekemiämme sisältöjä uutuuksista, suunnittelijoista ja ilmiöistä. Laajalevikkisen Design Stories -lehden avulla kykenemme tarjoamaan inspiroivan lukukokemuksen, joka täydentää verkossa tarjoamaamme asiakaskokemusta.

Yhdessä A-lehtien osaajien kanssa olemme nyt luoneet uuden tyyppisen aikakauslehden, jolle uskomme olevan vahvaa kiinnostusta myös oman asiakaskuntamme ulkopuolella. Näemme lehdellä lisäksi kansainvälistä potentiaalia, ja tulevaisuudessa teemmekin lehdestä myös englanninkielisen version “, Finnish Design Shopin perustaja ja toimitusjohtaja Teemu Kiiski toteaa.

RADIO & TV

21.4.2015
Johanna Vesikallio Ylen A-studion juontajaksi
Ylen A-studion juontajaksi on nimitetty YTM Johanna Vesikallio (42). Hän aloittaa tehtävässään Ylellä viimeistään 1.8.2015.

Vesikallio toimii tällä hetkellä STT-Lehtikuvan yhteiskuntatoimituksen politiikan esimiehenä. Tätä ennen hän on työskennellyt STT:n politiikan toimittajana sekä EU-kirjeenvaihtajana. Lisäksi hän on työskennellyt toimittajana myös mm. Helsingin Sanomissa.

Johanna Vesikallio on käynyt Sanomien toimittajakoulun ja suorittanut EU-asioiden journalismitutkinnon Ranskassa Strasbourgin yliopistossa.

MUUT

20.4.2015
IL-Median uusi xoxofeed.com tavoittelee ulkomaisia yleisöjä rakkausteemalla
IL-Media on avannut kansainvälisille yleisöille suunnatun xoxofeed.com-palvelun, joka yhdistää suositusta fiidi.fi -palvelusta tutun helppoon verkkojakamiseen perustuvan formaatin rakkausteemaan. Englanninkielinen palvelu tuotetaan Suomessa ja se on mainosrahoitteinen.

Xoxofeed.com innovoi, tuottaa ja jakaa pääosin rakkausteemaisia sisältöjä yleisönään teemasta kiinnostuneet sosiaalisen median aktiiviset käyttäjät. Fiidi.fi:n tapaan xoxofeed.comin sisältötiimi toimittaa omaa sisältöä sekä tuo palveluun muualla julkaistua sisältöä.

8.4.2015
Sanoma Effie Awards Finland 2015 -kilpailun pääyhteistyökumppaniksi
Sanoma on markkinoinnin tehokkuutta mittaavan Effie Awards Finland 2015 -kilpailun pääyhteistyökumppani.

Effie Awards on markkinoinnin tehokkuutta mittaava kansainvälinen kilpailu, joka järjestetään vuosittain 42 maassa. Suomessa kilpailun järjestää Markkinointiviestinnän Toimistojen Liitto MTL ry, tänä vuonna jo 14. kerran. Kilpailun perusti vuonna 1968 NYAMA, New York American Marketing Association.

Effie Awards Finlandin lisäksi Sanoma tekee yhteistyötä kasvuyritystapahtuma Slushin ja mobiilialan ammattilaisten avoimen yhteisön Mobile Mondayn kanssa.

1.4.2015
Kirsi Alm-Siira Helsingin Sanomiin sosiaalisen median sisällöntuottajaksi
Toimittaja Kirsi Alm-Siira aloittaa 1.5 Helsingin Sanomien sosiaalisen median sisällöntuottajana. Hän siirtyy Hesariin MTV:n palveluksesta. Tehtävä on Helsingin Sanomissa uusi. Sen tavoitteena on kehittää tuoreita tapoja jakaa HS:n laatusisältöjä aiempaa laajemmin sosiaalisessa mediassa ja muissa verkon julkaisukanavissa

Maaliskuun 2015 mediauutiset

SANOMALEHDET

23.3.2015
Etelä-Suomen Sanomat siirtyy tabloidiin.
Etelä-Suomen Sanomat siirtyy ensi vuoden alussa tabloid-kokoon. Samalla lehden sisältöjä uudistetaan.

– Pienempi sivukoko on lukijoille helppokäyttöisempi. Samalla se mahdollistaa juttujen paremman rytmittämisen ja mukavamman lukukokemuksen, kuvailee Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja Perttu Kauppinen tiedotteessa.

Myös lukijat ja ilmoittajat ovat viime vuosina kyselleet tabloidin perään. Etelä-Suomen Sanomat aikoo kerätä tämän vuoden aikana kokemuksia ja mielipiteitä siitä, miten lehteä tulisi kehittää.

Samaan aikaan Etelä-Suomen Sanomien kanssa tabloidiin siirtyvät Savon Sanomat, Keskisuomalainen ja Karjalainen. Yhteinen lehtiformaatti on eduksi, sillä maakuntalehdet tekevät paljon yhteistyötä sisällön osalta.

20.3.2015
Alma Media suunnittelee Lapin lehtien toimintojen yhdistämistä
Alma Media kaavailee Lapin läänissä ilmestyvien kahden päivälehtensä, Lapin Kansan ja Pohjolan Sanomien, tuotantotapaan merkittäviä uudistuksia. Suunnitelman mukaan lehtien toimitukset, mediamyynti ja tuotanto yhdistettäisiin niin, että kesäkuun 2015 alusta Lapin alueella ilmestyisi käytännössä yksi 6-päiväinen sanomalehti, Lapin Kansa. Sen toinen painos jaettaisiin osittain erisisältöisenä Pohjolan Sanomina Kemi-Tornio-alueella.

Samassa yhteydessä lehtien verkko- ja mobiilipalvelut uudistetaan. Sisällöt olisivat verkossa pääosin vain tilaajien käytettävissä. Lehden ilmestymistä muutettaisiin suunnitelman mukaan lisäksi niin, että viikonvaihteessa lauantain lehden välissä ilmestyisi uusi sunnuntainumero nimeltään Sunnuntai. Lisäksi sunnuntaina julkaistaisiin kokonaan uusi digilehti.

Lapin Kansan, Uuden Rovaniemen, Pohjolan Sanomien ja Lounais-Lapin henkilöstölle on annettu kutsu yhteistoimintaneuvotteluihin. Työnantajan arvion mukaan suunnitelman toteutuessa mahdolliset henkilöstövaikutukset vähentävät Lapin lehtien henkilöstön tarvetta enimmillään 30 henkilötyövuodella. Yhteistoimintaneuvottelut koskevat noin 130 henkilöä.

20.3.2015
Markku Niskanen Helsingin Sanomien ja Sanoma Lifestylen kuvatoimintojen johtoon
Markku Niskanen on nimitetty 15.4. alkaen Helsingin Sanomien kuvapäälliköksi ja kuvatoimituksen esimieheksi. Hän vastaa uudessa tehtävässään Helsingin Sanomien kuvatoimituksen päivittäisestä työnjohdosta ja kuvailmaisun kehittämisestä kaikissa HS:n kanavissa. Lisäksi Markku Niskanen jatkaa myös nykyisessä tehtävässään Sanoma Lifestylen kuvapäällikkönä.

Ennen nykyistä tehtäväänsä Niskanen toimi Helsingin Sanomien kuvatoimituksen esimiehenä viiden vuoden ajan. Hän on myös työskennellyt valokuvaajana, kuvatoimittajana ja kuvapäällikkönä Otavamediassa sekä koulutussuunnittelijana Tampereen Yliopistossa.

16.3.2015
Sanoman Flou-palvelu kokoaa yhteen sisältöjä eri medioista
Sanoma tuo markkinoille Flou-palvelun, joka koostaa sisältöjä aikakauslehdistä, sanomalehdistä, tv:stä, radiosta ja verkkopalveluista. Flou-palvelussa käyttäjän oma sisältövirta elää käytön mukaan ja sitä voi myös personoida valitsemalla itseään kiinnostavia aiheita. Rinnalla kulkee toimitettu sisältövirta, johon Flou poimii päivittäin ajankohtaisia aiheita.

Flou-palvelussa löytyy satoja tuhansia artikkeleita ja valikoima kasvaa päivittäin. Palvelun sisältö koostuu Sanoma Media Finlandin sanomalehdistä, aikakauslehdistä ja verkkojulkaisuista sekä Fokus Median, Pop Median ja Long Playn sisällöistä. Mukana on myös tv- ja radio-ohjelmia.

4.3.2015
Alma Median Kainuun lehtiliiketoiminnan myynti toteutunut
Alma Median sanomalehtiliiketoiminta Kainuussa on helmikuun 2015 alussa tiedotetun aikeen mukaisesti siirtynyt uudelle omistajalle, SLP Kustannus Oy:lle.

Suomalainen Lehtipaino Oy:n tytäryhtiön omistukseen siirtyivät 7-päiväinen Kainuun Sanomat sekä 2-päiväiset Koti-Kajaani, Ylä-Kainuu, Kuhmolainen ja Sotkamo-lehti. Lehtien yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2014 oli noin 11,5 miljoonaa euroa. Lehtien työntekijät siirtyvät uuden omistajan palvelukseen ns. vanhoina työntekijöinä. Lehtien henkilöstövahvuus on 74.

YLEISAIKAKAUSLEHDET

18.3.2015
Costume uudistui kuukausilehdestä sähköiseksi trendioppaaksi
Vuoden 2014 lopulla printtilehdestä verkkojulkaisuksi muuttunut Costume.fi palvelee jatkossa sähköisenä trendioppaana. Uusitusta sivustosta on muokattu entistä vuorovaikutuksellisempi yhteisömedia, josta löytyy myös käyttäjiensä itse tuottamaa sisältöä.

Sähköisen julkaisun kohderyhmänä ovat 18–30-vuotiaat nuoret aikuiset, ja heistä ensisijaisesti naiset, jotka ovat kiinnostuneita shoppailusta, muodista, kauneudesta, viihteestä ja ”katu-uskottavasta” elämäntavasta. Sähköisten palvelujen kehitys ja päivittäisen sisällön monipuolistaminen olivat tarpeen kohderyhmän siirtyessä yksinomaan verkkoyhteisön jäseniksi.

11.3.2015
Olivia terävöittää linjaansa
Naistenlehti Olivia terävöittää sisältöään ja ulkoasuaan. Jatkossa lehti nostaa esiin entistä vahvemmin naisia kiinnostavia puheenaiheita. Uudistus pohjautuu kohderyhmätutkimuksiin. Lukijoita puhuttelevan sisällön ja visuaalisuuden lisäksi tarkoitus on nostaa esille lehden lifestylepuolta. Muoti ja kauneus pysyvät Oliviassa kuitenkin jatkossakin vahvassa asemassa.

Olivian ensimmäinen uudistunut numero ilmestyy tilaajille keskiviikkona 11.3., ja on kaupoissa torstaina 12.3.

11.3.2015
Matkaopas-lehti uudistuu
Matkaopas uudistuu palvelemaan entistä laajempaa kohderyhmää ja ottaa erityisesti huomioon aktiivisesti reissaavat 55-plussat.

Jokaisessa numerossa on elämyksellisiä kaukokohteita, hyvän olon liikuntamatkoja ja vinkkejä viikonloppumatkailijalle. Lehdessä on aina 16-sivuinen kaupunkiopas, johon on koottu kolmen ajankohtaisen kaupungin valikoidut ruokapaikat, yllättävät nähtävyydet ja parhaat vinkit. Uudistuksen myötä lehden sisältöä on laajennettu palvelemaan myös matkailuun ja omaan hyvinvointiinsa satsaavaa yli 55-vuotiaiden kohderyhmää, jolla on sekä kulutuskykyä että omaa aikaa.

RADIO & TV

12.3.2015
Yle nimitti uusia kirjeenvaihtajia
Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminta on nimittänyt uudet kirjeenvaihtajat Moskovaan, Pekingiin ja Tukholmaan.

Moskovan-kirjeenvaihtajaksi on valittu toimittaja Kerstin Kronvall, 56. Hänen kaksivuotinen kautensa alkaa 1. syyskuuta 2015. Kronvall siirtyy Moskovaan Kiovasta, missä hän on parhaillaan puolen vuoden komennuksella Ylen Ukrainan-kirjeenvaihtajana.

Ylen Aasian-kirjeenvaihtajaksi lähtee toimittaja Mika Mäkeläinen, 49. Hän aloittaa kaksivuotisen kautensa Pekingissä 1. syyskuuta 2015.

Ylen Pohjoismaiden kirjeenvaihtajana aloittaa toimittaja Hannele Muilu, 47. Hän siirtyy Tukholmaan 1.9.2015 kahdeksi vuodeksi. Muilu on toiminut Ylessä muun muassa politiikantoimittajana sekä EU-kirjeenvaihtajana Brysselissä.

6.3.2015
Sami Tenkanen Nelonen Median radioiden johtoon
Nelonen Median radioiden johtajaksi on nimitetty aiemmin sisältöjohtajana toiminut Sami Tenkanen. Radio Aallon ja Radio Suomipopin ohjelmajohtajana toiminut Jussi Suvanto on samassa yhteydessä nimitetty Nelonen Median radioiden sisältöjohtajaksi.

Sami Tenkanen tuli Nelonen Median radioihin ohjelmapäälliköksi vuonna 2007 käynnistämään silloin aloittanutta Radio Rockia.

2.3.2015
Antti Oksanen Yle Uutisiin taloustoimituksen esimieheksi
Yleisradion Uutis- ja ajankohtaistoiminnan taloustoimituksen esimieheksi on nimitetty VTM Antti Oksanen, 46.

Oksanen siirtyy Yleen markkinatutkimus- ja analyytikkoyhtiö IDC Finlandin maajohtajan tehtävästä. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa Talentumin verkkokehityksen johtajana, Tietoviikko-lehden päätoimittajana ja Talentumin Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajana.

Oksanen aloittaa työnsä Yleisradiossa viimeistään kesäkuun alussa. Siihen asti taloustoimituksen vt. esimiehenä jatkaa Antti Parviala.

MUUT

16.3.2015
Sanoman Flou-palvelu kokoaa yhteen sisältöjä eri medioista
Sanoma tuo markkinoille Flou-palvelun, joka koostaa sisältöjä aikakauslehdistä, sanomalehdistä, tv:stä, radiosta ja verkkopalveluista.

Flou-palvelussa käyttäjän oma sisältövirta elää käytön mukaan ja sitä voi myös personoida valitsemalla itseään kiinnostavia aiheita. Rinnalla kulkee toimitettu sisältövirta, johon Flou poimii päivittäin ajankohtaisia aiheita.

Flou-palvelussa löytyy satoja tuhansia artikkeleita ja valikoima kasvaa päivittäin. Palvelun sisältö koostuu Sanoma Media Finlandin sanomalehdistä, aikakauslehdistä ja verkkojulkaisuista sekä Fokus Median, Pop Median ja Long Playn sisällöistä. Mukana on myös tv- ja radio-ohjelmia.

10.3.2015
Sandra van Vreedendaal Sanoma-konsernin viestintäjohtajaksi
Sandra van Vreedendaal on nimitetty Sanoman viestintäjohtajaksi (Chief Communication Officer) 9.3.2015 alkaen. Hän vastaa Sanoman konserniviestinnästä ja raportoi toimitusjohtaja Harri-Pekka Kaukoselle.

Hollantilainen van Vreedendaal on työskennellyt vuodesta 2006 alkaen eri tehtävissä The Walt Disney Companyn EMEA-alueella, viimeksi nimikkeellä Vice President, Regional Communications. Ennen Disneytä hän on toiminut PR- ja konserniviestintätehtävissä johtavissa teknologiayhtiöissä Euroopassa, mm. Cisco Systemsissä.

4.3.2015
Alma Median Kainuun lehtiliiketoiminnan myynti toteutunut
Alma Median sanomalehtiliiketoiminta Kainuussa on helmikuun 2015 alussa tiedotetun aikeen mukaisesti siirtynyt uudelle omistajalle, SLP Kustannus Oy:lle.

Suomalainen Lehtipaino Oy:n tytäryhtiön omistukseen siirtyivät 7-päiväinen Kainuun Sanomat sekä 2-päiväiset Koti-Kajaani, Ylä-Kainuu, Kuhmolainen ja Sotkamo-lehti. Lehtien yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2014 oli noin 11,5 miljoonaa euroa. Lehtien työntekijät siirtyvät uuden omistajan palvelukseen ns. vanhoina työntekijöinä. Lehtien henkilöstövahvuus on 74.

2.3.2015
Sanoma Digital suunnittelee MSO.fi-verkkokaupan lopettamista
Sanoma Digital suunnittelee MSO.fi-verkkokauppakeskuksen toiminnan lopettamista. MSO.fi on vuonna 2013 perustettu palvelu, jossa on tällä hetkellä 230 verkkokauppiasta ja valikoimissa 50 000 tuotetta.

”Verkkokauppa on Suomessa erittäin kovassa kilpailutilanteessa. Emme ole MSO.fi:n konseptilla onnistuneet saavuttamaan kannattavuustavoitteitamme eikä käännettä parempaan ole lyhyellä tähtäimellä näkyvissä”, Sanoma Digital – Finlandin liiketoimintajohtaja Marja-Leena Tuomola toteaa.

Kaupankäynti palvelussa jatkuu normaalisti, kunnes lopulliset päätökset asiassa tehdään muutaman viikon kuluessa.

Helmikuun 2015 mediauutiset

SANOMALEHDET

20.2.2015
Tomi Lähdeniemi Satakunnan Kansan vastaavaksi päätoimittajaksi
Satakunnan Kansan vastaavaksi päätoimittajaksi on 1.3.2015 alkaen nimitetty FM Tomi Lähdeniemi (41). Hän on toiminut lehden määräaikaisena vastaavana päätoimittajana syyskuun 2014 lopusta saakka.  Satakunnan Kansa kuuluu Alma Aluemedian lehtiperheeseen.

Lähdeniemi on työskennellyt Satakunnan Kansassa yli kymmenen vuotta, joista kahdeksan vuotta esimiestehtävissä uutispäällikkönä ja vuoropäällikkönä.

12.2.2015
Helsingin Sanomat luopuu STT:n uutisista
Helsingin Sanomat lakkaa ostamasta STT:n tekstiuutisia kesäkuun lopussa, mutta jatkaa Lehtikuvan asiakkaana. STT-Lehtikuva arvioi parhaillaan, miten Helsingin Sanomien poistuminen vaikuttaa yhtiöön ja sen toimitukseen. Selvitysten on määrä valmistua kevään aikana. Helsingin Sanomien osuus STT:n tekstiuutispalvelun liikevaihdosta on kahdeksan prosenttia. Sanoma Media Finland on STT-Lehtikuvan suurin omistaja 33,1 prosentin osakeosuudella.

Joulukuussa muun muassa Kouvolan Sanomia ja Länsi-Savo-lehteä julkaiseva Kaakon Viestintä ilmoitti lopettavansa yhteistyön STT:n kanssa ja ryhtyvänsä ostamaan sisältöjä Helsingin Sanomilta. STT-Lehtikuvan palveluksessa on noin 150 henkilöä. Suomen Tietotoimisto ja Lehtikuva yhdistyivät maaliskuussa 2010.

4.2.2015
Mikael Liljedahl Helsingin Sanomien digijohtajaksi
Mikael Liljedahl, 34, on nimitetty Helsingin Sanomien digijohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi 1.2. alkaen. Hänen vastuualueelleen kuuluu HS:n digitaalisen liiketoiminnan strategia ja sen toteuttaminen. Hän vastaa edelleen myös HS:n palvelukehityksestä ja digipalvelutuotannosta.

Mikael Liljedahl on toiminut aiemmin Sanoma Median Finlandin digitaalisen palvelukehityksen vetäjänä.

4.2.2015
Alma Media Kustannus Oy neuvottelee Kainuun lehtiensä myymisestä
Alma Media Kustannus Oy on käynnistänyt neuvottelut Suomalainen Lehtipaino Oy:n kanssa Alma Median Kainuun lehtiliiketoiminnan myymisestä. Kaupan toteutuessa maakuntalehti Kainuun Sanomat, kaupunkilehti Koti-Kajaani ja kolme tilattavaa paikallislehteä siirtyisivät ostajalle arviolta maaliskuun puoliväliin mennessä.

Alma Media Kustannus Oy kustantaa Kainuussa 7-päiväistä Kainuun Sanomia sekä 2-päiväisiä Koti-Kajaania, Ylä-Kainuuta, Kuhmolaista ja Sotkamo-lehteä, joiden yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2014 oli noin 11,5 miljoonaa euroa.

Alma Media Kustannus Oy:n toimitusjohtaja Kari Juutilainen uskoo, että uusi omistaja vahvana paikallisena yrityksenä kykenee parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen vastatessaan koko sanomalehden tuotantoketjusta.

AIKAKAUSLEHDET

24.2.2015
Kotilieden päätoimittaja ryhtyy yrittäjäksi
Päätoimittaja Leeni Peltonen perustaa viestintäyrityksen. Otavamediassa 25 vuotta työskennellyt Peltonen on luotsannut Kotiliettä viimeiset 10 vuotta. Vuoden 2014 alusta asti Peltonen on toiminut myös Dekon, Maalla-lehden ja Kotiliesi Käsityön (ent. Moda) päätoimittajana.

Hän jatkaa vastaavan päätoimittajan tehtäviä toukokuun loppuun saakka.

13.2.2015
Glorian päätoimittaja vaihtuu
Gloria-lehdissä pitkän uran tehnyt Minna Juti on irtisanoutunut. Ennen nykyistä päätoimittajan tehtäväänsä hän työskenteli Glorian Kodin päätoimittajana sekä Glorian toimitussihteerinä.

Juti on ollut myös tiiviisti mukana rakentamassa monia yhteistyöhankkeita kuten vuoden 2013 kuluttajatapahtumaksi valittua Helsinki Fashion Weekendia, vuotuisia Gloria Fashion Show -tapahtumia ja Helsingin World Design Capital -vuotta juhlistanutta Gloria Design -erikoisjulkaisua.

Uuden päätoimittajan haku käynnistyy välittömästi. Siirtymäaikana Glorian vt. päätoimittajana toimii yrittäjä Elina Yrjölä.

RADIO & TV

16.2.2015
Yle uudistaa tv:n ajankohtaistarjontaansa
Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminta kehittää ja uudistaa television tiistai- ja perjantai-iltojen ajankohtaistarjontansa.

Yle TV1:n perjantai-iltoihin tuodaan uutta yhteiskunnallisesti terävää ja viikonlopun tunnelmaan istuvaa ajankohtaisohjelmaa. Lähetys tehdään Tampereen Mediapoliksesta. A2-brändiä vahvistetaan A2 Teemaillan suuntaan vahvalla verkkopainotuksella. Suunnitelmissa on lähettää Teemailtoja nykyistä useammin. Nykymuotoiset tiistai-iltojen A2- makasiinilähetykset päättyvät vuoden 2015 lopussa. Torstaisin lähetettävä Silminnäkijä-ohjelma panostaa nykyistäkin enemmän verkkoon ja siirtyy syksyllä 2015 kokonaan verkkoon.

11.2.2015
Kari Laakso Nelonen Median liiketoimintajohtajaksi
Kari Laakso on nimitetty Nelonen Median liiketoimintajohtajaksi 1.3.2015 alkaen. Nelonen Median nykyinen liiketoimintajohtaja Pia Kalsta siirtyy Sanoma Media Finlandin toimitusjohtajaksi.

Kari Laakso toimii tällä hetkellä Nelonen Median radioiden johtajana. Laakso on vastannut Nelonen Median radioista vuodesta 2006 alkaen. Kanavavalikoimaan kuuluvat valtakunnalliset kanavat Radio Suomipop, Radio Aalto, Radio Rock ja Loop, sekä pääkaupunkiseudulla toimivat Groove FM ja Metro Helsinki.

Kari Laakso ottaa uudet tehtävät vastaan 1.3.2015. Nelonen Median kanavavalikoimaan radioiden lisäksi kuuluvat televisiokanavat Nelonen, Jim, Liv, Hero, online-videopalvelu Ruutu sekä maksutelevisiopalvelut.

9.2.2015
Jarmo Lampela Yle Draaman päälliköksi
Yle Draaman päälliköksi on nimitetty ohjaaja, taiteen MA Jarmo Lampela (50 v.). Lampela aloittaa tehtävässään 1. toukokuuta.

Jarmo Lampela vastaa Ylen kotimaisesta draamatuotannosta sekä draaman kehittämisestä. Draamapäällikön vastuulla on Ylen omatuotantoinen draama, myös radiodraama sekä tuotantoyhtiöiltä tilatut suomenkieliset teokset ja sarjat.

Lampela on työskennellyt Aalto-yliopiston elokuvaohjauksen professorina ja elokuva- ja lavastustaiteen laitoksen johtajana. Hän on ohjannut tv-, elokuva- ja teatterituotantoja sekä toiminut käsikirjoittajana, dramaturgina ja tuottajana vuodesta 1992.

Ylelle Lampela on ohjannut useita tuotantoja, viimeksi Yle TV2:lla esitettyä Tehdas-sarjaa ja viime kevään lasten Ihan sama -seikkailusarjan.


MUUT

11.2.2015
Pekka Soini siirtyy Sanoma Media Finlandin johdosta
Pekka Soini lopettaa työnsä Sanoma Media Finlandin toimitusjohtajana ja Sanoman johtoryhmän jäsenenä 1.3.2015 alkaen. Hänen seuraajakseen molemmissa rooleissa siirtyy Pia Kalsta, joka tällä hetkellä toimii Nelonen Median liiketoimintajohtajana. Nelonen Median radioiden johtaja Kari Laakso siirtyy Nelonen Median liiketoimintajohtajaksi.

Pekka Soini jatkaa Sanomalla vielä vuoden 2015 loppuun ja tukee uutta johtoa muutosvaiheen yli.

3.2.2015
Vuoden tiedetoimittaja ja Vuoden tiedeviestintä  -palkinnot jaettu
Vuoden tiedetoimittajaksi valittiin Jani Kaaro. Tiedeviestintä-palkinnot annettiin Hyvät ja huonot uutiset -tv-ohjelman tiimille ja Ylen toimittaja Sisko Loikkaselle

Jani Kaaro toimii vapaana toimittajana ja on muun muassa Helsingin Sanomain kolumnisti ja Tiede-lehden pitkäaikainen avustaja. Kaaro on myös kirjoittanut useita tietokirjoja. Vuonna 2013 hän sai Valtion tiedonjulkistamispalkinnon sekä Lauri Jäntin -säätiön palkinnon yhdessä kuvittaja Väinö Heinosen kanssa tekemästään lasten- ja nuortenkirjasta Evoluutio.

Palkinnot jakaa Suomen tiedetoimittajain liitto.

Tammikuun 2015 mediauutiset

SANOMALEHDET

21.1.2015
Sanoma Pro lanseeraa Suomen ensimmäisen digitaalisen aapisen
Sanoma Pro julkaisee aapisen, jonka saa myös digitaalisena versiona. Uuden Apilatien aapisen myötä lukemista voi opetella ja opettaa muun muassa äänen, kuvan, animaatioiden ja interaktiivisten tehtävien avulla. Digitaalisen aapisen avulla opettaja voi huomioida ja motivoida erilaisia oppijoita monipuolisemmin.

14.1.2015
Aamulehdeltä uusi iltapäiväjulkaisu Hetki
Aamulehti julkaisee keskiviikkona 14.1.2015 ensimmäisen digitaalisen iltapäiväjulkaisunsa, Hetken. Julkaisu tarjoaa tiiviissä muodossa päivän tärkeimmät uutiset, puheenaiheet ja illan tärpit tilaajille. ”Hetki täydentää Aamulehden digitaalista tuotepakettia tarjoamalla uuden kuluttajatuotteen iltapäivälle, siihen Hetkeen, kun aamun lehden uutistarjonta kaipaa jo päivittämistä. Haluamme tarjota parasta journalismia myös iltapäivällä”, sanoo Aamulehden vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen.

Hetki julkaistaan vain digitaalisessa muodossa maanantaista perjantaihin klo 15.30. Se on responsiivinen verkkototeutus, joka skaalautuu lähes kaikille päätelaitteille, niin tietokoneille kuin älykännyköillekin.

4.12.2014
Sanoma yhdistää tiedetoimituksia
Vuodenvaihteessa toimintansa aloittava Sanoman tiedetoimitus vastaa Tiede-lehdestä, Helsingin Sanomien tiedesivuista, HS.fi:n tiedesivustosta ja Tieteen digitaalisista palveluista. Toimituksen muodostavat Tieteen ja Helsingin Sanomien tiedetoimituksen nykyiset yhdeksän henkilöä.  Sen esimiehenä toimii Jukka Ruukki, joka jatkaa myös Tieteen päätoimittajana.

YLEISAIKAKAUSLEHDET

7.1.2015
Joni Soila ja Heli Karonen Seiskan päätoimittajiksi
Suomen suurimmalle viikkolehdelle Seiskalle on nimitetty uudet päätoimittajat. Joni Soila, 41, on nimitetty Seiskan vastaavaksi päätoimittajaksi ja Heli Karonen,32, uutispäätoimittajaksi.

Joni Soila aloitti toimittajan uransa Seiskassa vuonna 1994. Hän kehittyi nopeasti taitavaksi kansiskuuppijuttujen tekijäksi ja vauhditti omalta osaltaan lehden huimaa kasvua seitsemän vuoden ajan.

Heli Karonen on työskennellyt Seiskassa vuodesta 2003, joiden aikana hän on ansioitunut niin skuuppitoimittajana kuin monimediatuotannon kehittäjänä. Seiskan vastaavana päätoimittajana vuodesta 1994 työskennellyt Eeva-Helena Jokitaipale jatkaa Aller Median julkaisujohtajana.

RADIO & TV

16.1.2015
Ylen ohjelmille Venloja
Ylen ohjelmat voittivat Televisioakatemian järjestämässä Kultainen Venla -kilpailussa yhteensä kahdeksan Venla-palkintoa. Palkittuja ohjelmia olivat mm. Siskonpeti, SuomiLOVE ja Docventures. Kultainen Venla -kilpailussa alan ammattilaiset ja televisiokatsojat valitsevat vuoden parhaat kotimaiset ohjelmat ja esiintyjät. Vuoden 2014 voittajat palkittiin 16.12015.

11.12.2014
MikroPC:n Vuoden Ilmiö -palkinto Yle Areenalle
Yle Areena on palkittu MikroPC:n Vuoden tuote -palkinnolla Ilmiö-kategoriassa. MikroPC:n mukaan tämän vuoden tärkein ilmiö on television siirtyminen nettiin. Jo yli puolessa kotitalouksista katsotaan televisiota tietokoneella, tabletilla tai puhelimella. Verkkoyhteyksien, päätelaitteiden ja erityisesti palvelujen kehittyminen vapauttavat tv-katsojan ajan ja paikan rajoitteista. MikroPC:n vuoden 2014 palkinnot jaettiin 11.12.2014

MUUT

22.1.2015
Otavamedian Kaksplus-blogit Suomen suurin perheblogiyhteisö
Kaksplus.fi:n uudistunut blogiyhteisö rikkoo kävijäennätyksiä. Suomen suurimpaan perheblogiyhteisöön kuuluu 70 blogia, joissa uniikkeja kävijöitä on parhaimmillaan yli 120 000. Kaksplus.fi:n kokonaiskävijämäärä on 465 449 (TNS, viikko 3/2015).

Kaksplussan arvoihin niin printissä kuin verkossa kuuluvat moniäänisyys ja suvaitsevaisuus. Niinpä blogeissakin näkyy suomalaisen perhe-elämän koko kirjo. Mukana ovat mm. teiniäiti Demi Aulos , jonka Kiljuva Pikkunälkä -blogi valittiin viime vuoden Indiedays Blog Awardseissa inspiroivimmaksi perheblogiksi, räväkästi kantaaottava Jussi Korhonen (Isän pikajuna), tosi-tv-tähti Katri Sorsa sekä lasten maailmasta koskettavasti kertova lastentarhanopettaja Leena Ahtela (Päiväkodin elämää).

20.1.2015
Risto Nordellille Kirkon kulttuuripalkinto
Ylen toimittaja Risto Nordellille on myönnetty Kirkon kulttuuripalkinto 2014. Palkinto on tunnustus kristillisen sanoman kannalta merkityksellisestä taiteellisesta toiminnasta tai kulttuuriteosta. Risto Nordell on palkinnon saajan valinneen työryhmän mukaan toiminut työssään merkittävänä kristillisen kulttuurin vaikuttajana. ”Hän on radiotoimittajana löytänyt harvinaisen laajan kosketuspinnan kuuntelijoihin”, työryhmä kiittää.

Riston Valinta -ohjelmassa Risto Nordell on esitellyt kirkkovuotta, sen keskeisiä juhlia ja niihin liittyvää musiikkia suurista kirkkomusiikkiteoksista aina kirkolliseen nykymusiikkiin. Sävel on vapaa -ohjelmassa, Nordell taas on vastannut erityisesti hengellisestä musiikista Arkkipiispa Kari Mäkinen jakoi palkinnon 20.1. Helsingissä.

29.12.2014
Rikokset, alastomuus ja deittailu keskustelupalstojen kärkiaiheita vuonna 2014
Yhteisömedia Suomi24 on koonnut yhteen vuoden 2014 suosituimmat kansalliset puheenaiheet. Uutisaiheissa suurimmat kommenttimäärät keräsivät rikosaiheet. Keskustelupalstan suosituimmiksi aiheiksi kohosivat iskemiseen, deittailuun ja seurusteluun viittaavat teemat.

Vuoden haetuimpien henkilöiden kärkeen nousi entinen missi Sara Chafak.  Toiselta sijalta löytyvä Sanna Suutari taas ponkaisi takaisin julkisuuteen reality-ohjelma Viidakon tähtösten myötä. Suomi24:ssä oli vuonna 2014 yli 2400 keskustelupalstaa. Vuoden aikana suomalaiset kirjoittivat lähes 7 miljoonaa (6,87) viestiä. Yhteensä Suomi24:ssä on 10,5 miljoonaa keskusteluketjua. Treffit-sivustolla seuraa hakevat lähettivät vuoden aikana yli 43 miljoonaa viestiä.

12.12.2014
Alma 360:n tuottamat mediat voitokkaina Eddie & Ozzie Awards -gaalassa
Alma Median sisältötoimisto Alma 360:n suunnittelema ja tuottama Yhteishyvä Live – verkkopalvelu ja Yrittäjä-lehti olivat oman sarjansa voittajia New Yorkissa järjestettävässä Eddie & Ozzie Awards –gaalassa.

Folio Magazinen järjestämässä kilpailussa palkintoja jaetaan sekä toimituksellisesta osaamisesta että visuaalisesta tasosta. Ekonomilehti.fi, Etiketti ja Living Information saivat gaalassa kunniamaininnan. Eddie & Ozzie Awards on aikakauslehtialan suurin ja arvostetuin kilpailu.

Vanhemmat mediauutiset

Marraskuun 2014 mediauutiset

Sanomalehdet

30.10.2014
Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja vaihtuu
Etelä-Suomen Sanomien päätoimittajan Heikki Hakalan työsuhde on päättynyt. Mediatalo ESA käynnistää pikaisesti uuden sisältövastuualueen johtajan haun, kerrotaan lehden nettisivulla.

Hakala toimi Lahdessa ilmestyvän maakuntalehden päätoimittajana vuodesta 1997 lähtien. Hän toimi pitkään myös Päätoimittajien yhdistyksen puheenjohtajana.

Yleisaikakauslehdet

27.11.2014
Nordean PB Magazine kansainvälisen Eddie & Ozzie Awards kilpailun finaaliin
Nordea Private Bankingin talouteen ja sijoittamiseen keskittyvä asiakaslehti PB Magazine on valittu kansainvälisen Eddie & Ozzie Awards -aikakauslehtikilpailun finaaliin. Lehteä kustantaa Head Office Finland.

PB Magazine on yksi viidestä asiakaslehtien paras redesign -sarjan finalistista. Eddie & Ozzie Awards -kilpailuun osallistui tänä vuonna yli 2 800 ehdokasta, joista finalistit valitsi yli 300:sta alan ammattilaisesta koottu paneeli. Kilpailun Ozzie-osuus keskittyy designiin, kun taas Eddie-osuudessa palkitaan parhaita sisältöjä.

Nordea Private Bankingin asiakkaille tehty PB Magazine on talouslehti, joka vie lukijansa ajankohtaisten talousilmiöiden ja sijoittamisen hyötytiedon pariin. Lehden konsepti ja ulkoasu uudistettiin alkuvuodesta 2014. Visuaalisesta uudistuksesta vastasi AD Tomi Metsä-Heikkilä.

Lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa suomeksi ja ruotsiksi ja sen painos on 25 000 kappaletta.

11.11.2014
Sanoma myy Auto Bild Suomen Fokus Media Finlandille
Auto Bild Suomi siirtyy Fokus Media Finlandin julkaistavaksi ensi vuoden alussa. Sanoma Media Finland keskittyy aikakauslehtikustantamisessa palvelemaan suomalaisia naisia, perheitä ja 55+ -kohderyhmää monikanavaisilla mediasisällöillä ja -palveluilla.

Fokus Media Finland perustettiin, kun Sanoma myi sille aiemmin syksyllä Glorian Antiikki-, V8-Magazine-, GTi-Magazine- ja Pelit-lehdet.

Radio & TV

3.12.2014
Risto Kuulasmaa Ylen television ja Areenan julkaisupäälliköksi
Ylen tv:n ja Areenan julkaisupäälliköksi on nimitetty BA, MA, Risto Kuulasmaa. Kuulasmaa aloittaa tehtävässään 19.1.2015.

Julkaisupäällikkönä Kuulasmaa vastaa kokonaan uudesta tehtävästä. Hänen vastuullaan ovat Ylen televisiokanavat ja Yle Areenan palvelut. Organisaatioon kuuluvat Yle Areena, Yle TV1, Yle TV2, Yle Teema, Kansainvälinen hankinta, Yle Arkisto, Sijoittelu- ja lähetyssuunnittelu sekä Yle Kääntäminen ja versiointi.

Kuulasmaa aloitti television tekemisen kaapelikanava MoonTV:llä. Hän on toiminut Duudsonien taustajoukoissa tuottajana ja strategina sekä vuodesta 2010 Madventuresin tuottajana. Ennen pestiään Ylessä Kuulasmaa toimi omistamansa Not Guilty -yrityksen toimitusjohtajana. Hän on työskennellyt Docventuresin ja Tubecon-tapahtuman vastaavana tuottajana ja konsultoinut useiden eri yritysten johtoa. Kuulasmaa on palkittu kolmesti Kultaisella Venlalla, kaksi kertaa Formaatti Finlandialla sekä kerran Jussi-palkinnolla.

12.11.2014
Docventures sai vuoden tv-ohjelman palkinnon Some Awards -kilpailussa
Ylen kanavien suosittu Docventures voitti Paras tv-ohjelma -palkinnon keskiviikkona pidetyssä Some Awards 2014 -tilaisuudessa.

Perusteluina tuomaristo mainitsi mm: “Docventuresin ympärillä käydään jatkuvaa keskustelua. On synnytetty kansanliikkeitä. On erottu ja liitytty kirkkoon, eletty liha-selibaatissa, muutenkin formaatti on liikuttanut monia. Some ei ole formaatin lisämauste vaan ns. pihviosastoa”.

Some Awards on sosiaalisen median tapahtuma, joka tuo yhteen tunnetuimmat media- ja mainosalan asiantuntijat sekä sosiaalisen median vaikuttajat. Some Awards -gaalassa oli yli 400 vierasta ja palkintoja jaettiin kaikkiaan 12 eri kategoriasta. Some Awards -palkinnot jakaa Aller Media.

Docventures sai vuoden tv-ohjelman palkinnon Some Awards –kilpailussa
7.11.2014
Yle Areena arvostetuin suomalainen verkkobrändi
Taloustutkimuksen vuotuinen verkkobrändien arvostuksesta ja suosittelusta kertova tutkimus on ilmestynyt.

Yle Areena valittiin jo toistamiseen arvostetuimmaksi kotimaiseksi verkkobrändiksi.

Verkkobrändien arvostus ja suosittelu Suomessa -tutkimuksen mukaan top 10 arvostetuimmat suomalaiset verkkobrändit vuonna 2014 ovat:

1. Yle Areena
2. Ilmatieteen laitos
3. HSL Reittiopas
4. HelMet
5. Yle
6. Kanta.fi
7. Vero.fi
8. Foreca
9. Osuuspankki
10. Poliisi.fi

Tutkimus selvitti 200 spontaanisti tunnetuinta verkkobrändiä, jotka valittiin mukaan varsinaiseen arvostus- ja suosittelututkimukseen. Arvostustutkimuksessa vastaajat arvioivat brändejä antamalla tuntemilleen brändeille arvosanan (4-10) sen mukaan, kuinka paljon he kyseistä brändiä arvostavat.

Muut

27.11.2014
Nyt.fi ensimmäisenä Suomessa Whatsappiin
Nyt aloittaa torstaina 27.11 päivittäisen Whatsapp-uutisviestin tarjoamisen lukijoilleen.  Nyt.fi  on ensimmäinen virallisesti Whatsappissa toimiva suomalaismedia.

Uutisviesti lähetetään arki-iltapäivisin. Siinä kerrotaan, mitkä ovat päivän 2−3 tärkeintä puheenaihetta koko Suomessa ja minne Helsingin seudulla kannattaa illalla mennä. Puheenaiheet poimitaan Nyt.fi:n uutisvirrasta ja menovinkit Nytin uudesta Minne Nyt -sovelluksesta.

Nyt.fi on jo läsnä Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.

Lokakuun 2014 mediauutiset

Sanomalehdet

24.10.2014
Miina Lange IL-Median julkaisupäälliköksi
IL-Media on nimittänyt Miina Langen, 38, IL-Median julkaisupäälliköksi lifestyle-sisältöihin. Lange aloittaa vuoden 2015 alussa. Lange siirtyy Iltalehteen Cosmopolitanista, jossa hän on työskennellyt päätoimittajana helmikuusta 2010.

Lange on muun muassa kehittänyt Cosmopolitanin sosiaalisen aikakauslehden, MyCosmo-bloggazinen. Cosmopolitanin lisenssin haltija, Hearst Magazines International palkitsi konseptin parhaana digitaalisena innovaationa kansainvälisessä konferenssissaan viime keväänä. Miina Lange on työskennellyt vuosina 2004-2010 Iltalehdessä toimittajana, uutispäällikkönä, toimituksen esimiehenä ja toimituspäällikkönä.

22.10.2014
Talouselämän toimituspäällikkö Olli Ainola Iltalehteen
Talouselämä-lehden toimituspäällikkö Olli Ainola, 56, siirtyy Iltalehteen erikoistoimittajaksi. Hän aloittaa Iltalehdessä joulukuun alussa.

Ainola on työskennellyt Talouselämässä vuodesta 2011, jota ennen hän on toiminut muun muassa Yle Uutisten politiikan toimituksen päällikkönä sekä toimittajana muun muassa Kauppalehti Pressossa ja Iltalehdessä. Ainola työskentelee Iltalehden päätoimittajan Petri Hakalan alaisuudessa.

10.10.2014
Uusi Lahti on vuoden paras kaupunkilehti
Uusi Lahti on valittu vuoden parhaaksi kaupunkilehdeksi Sanomalehtien Liiton järjestämässä Kaupunkilehtikilpailussa. Kilpailun voittajat palkittiin Kaupunkilehtipäivässä Tampereella 10. lokakuuta.

Tuomariston mukaan Uusi Lahti on onnistunut rakentamaan lukijoihinsa elävän suhteen. ”Toimitus osaa koostaa ja tarjota lukijoille konkreettisia ja merkityksellisiä puheenaiheita ja uskaltaa myös itse ottaa kantaa”, tuomaristo perustelee valintaa tiedotteessa. Toiseksi kilpailussa sijoittui kaupunkilehti Kokkola ja kolmanneksi Suur-Jyväskylän Lehti. Kunniamaininnan sai Seinäjoella ilmestyvä Epari.

Kaupunkilehtikilpailussa valittiin vuoden paras kaupunkilehti, kaupunkilehtijuttu ja kaupunkilehtikuva.

10.10.2014
Vuoden paras kaupunkilehtijuttuja kaupunkilehti kuva valittu
Ensimmäisen palkinnon sai Riina Sydänmaanlakan Suur-Jyväskylän Lehteen kirjoittama juttu Akateemisesti kortistossa.

Juttukilpailun toisen palkinnon sai Länsiväylän toimittaja Minna Rajainmäki pikavipeistä kertovalla jutullaan Tom tuhlasi rahansa vaatteisiin.  Kolmanneksi kilpailussa tuli päätoimittaja Martti TurusenForum24-lehteen kirjoittama juttu Tuloista 75 prosenttia palveluihin.

Vuoden kaupunkilehtikuvana palkittiin Johanna Erjonsalon kuva Vantaan Sanomien juttuun Monella kuntosalilla voi treenata yölläkin. Perustelun mukaan kuva raudan ja pimeyden keskellä pinnistelevästä kuntoilijasta sopii hyvin jutun otsikkoon ja avaa näkymän varmasti monelle lukijalle uuteen tilanteeseen.

Toiseksi sijoittui toimittaja ja valokuvaaja Anniina Nissisen Uusi Rovaniemi -lehdessä julkaistuun omaan juttuunsa Moni kylä vailla verkkoa ottama kuva. Kolmanneksi ylsi Johanna Erjonsalon kuva, joka on julkaistu Helsingin Uutisten jutussa Omaisen hoitohuoli: Vanhukset eriarvoisia.

Vuoden paras kaupunkilehtijuttu ja kaupunkilehtikuva valittiin vuosittain järjestettävässä Kaupunkilehtikilpailussa.

Yleisaikakauslehdet

22.10.2014
Riitta Korhonen vetämään Sanoma Magazine Median Hyvä Elämä toimitusta
ET-lehden päätoimittaja Riitta Korhonen  alkaa vetäämään Sanoma Magazine Median Hyvä elämä –toimitusta. Mediayhtiö Sanoma Media Finlandin aikakauslehtitoiminnoista vastaava Magazine Media integroi myös Matkaopas-lehden uuteen Hyvä elämä -lehtiperheeseen, jota Korhonen päätoimittaa.

Sanoman Magazine Media jakautuu kolmeen aihekohtaiseen tiimiin, jotka ovat Naiset, Perhe ja koti sekä Hyvä elämä.

6.10.2014
Marjo Vuorinen jättää Glorian
Glorian toimituspäällikkö Marjo Vuorinen on nimitetty sisältötalo Era Contentin projektijohtajaksi. Hän aloittaa tehtävässä 10. marraskuuta 2014.

Vuorinen on aiemmin toiminut Me Naisissa päätoimittajana ja toimituspäällikkönä, hän myöskin starttasi vuonna 2012 perustetun Me Naiset Sport -lehden.

Radio ja TV

8.10.2014
Sanoma perustaa uuden tv-kanavan Heron
Heron ohjelmakartta on Suomessa uudenlainen, primetime-sarjoja on tilaisuus katsoa useita jaksoja peräkkäin samana päivänä tai monena peräkkäisenä päivänä. Heron sarjat tulevat tv-esitystensä jälkeen myös Ruutuun katsottavaksi.

Heron ohjelmisto koostuu l kansainvälisistä sarjoista ja menestyselokuvista, joita esitetään parhaaseen katseluaikaan, kello 18–24. Uusina sarjoina ja samalla Suomen-ensiesityksinä nähdään tänä syksynä muun muassa Emmy-palkittu Fargo ja Ashley Juddin tähdittämä Missing. Lisäksi Hero tuo primetimeen tuttuja vahvoja laatusarjoja kuten Breaking Badin, Nurse Jackien, Dexterin, Californicationin ja Mad Menin.

Heron kohderyhmä ovat nuoret aikuiset ja kohderyhmänsä tavoin Hero on vahvasti läsnä sosiaalisen median kanavissa.

7.10.2014
Vain Elämää rikkoi Nelosen katsojaennätyksiä
Syksyn Vain elämää -kauden ensimmäinen jakso 19. syyskuuta, teki uuden ennätyksen: jakso on Nelosen kaikkien aikojen katsotuin ohjelma kohderyhmässä 10+. Se keräsi keskimäärin 1 115 000 katsojaa (tallennettu katselu mukaan lukien) ja tavoitti uusintoineen yli 2,2 miljoonaa suomalaista.

Myös sarjan toinen jakso, keräsi suuren yleisön. Jakso tavoitti yli miljoona suomalaista, ja jakson keskikatsojamäärä oli 967 000. Ruudussa Paula Vesalan jaksoa on tähän mennessä katsottu jo lähes 180 000 kertaa. Vesa-Matti Loirin päivää on katsottu jo 350 000 kertaa.

Vain elämää -sarjan myötä Nelonen Median online-palvelut ylittivät myös ensimmäisen kerran miljoonan uniikin viikkokävijän rajan.

3.10.2014
Aki Karjalainen Yle Oulun ja Yle Kainuun päälliköksi
Yle Oulun ja Yle Kainuun päälliköksi on nimitetty Aki Karjalainen. Hän aloittaa tehtävässä marraskuun alussa. Ennen aloittamistaan Yle Kainuun päällikkönä viime keväänä, Karjalainen on toiminut radioalalla 13 vuotta. Aiemmin hän toimi Radio Kajauksen toimitusjohtajana ja vastaavana päätoimittajana.

Marraskuun alusta lähtien Karjalaisen vastuulla ovat aluetoimitukset Oulussa ja Kajaanissa, ja hän toimii myös Yle Uutiset Pohjois-Suomen päällikkönä.

Muut

21.10.2014
Helsingin Sanomat avaa HS Kirjaston
Helsingin Sanomat tuo sähkökirjat lehden rinnalle ja avaa iPad- ja Android-tablettisovelluksissaan HS Kirjaston, jossa on luettavissa noin sata kirjaa kuukausimaksua vastaan.

Kirjat ovat muutama vuosi sitten julkaistuja kauno- ja tietokirjoja, romaaneja ja dekkareita. Kirjastossa on tällä hetkellä luettavana muun muassa Kari Hotakaisen Ihmisen osa  ja Elina Lappalaisen tieto-Finlandian voittanut Syötäväksi kasvatetut.

Helsingin Sanomat on kokeillut viime joulukuusta alkaen sähköisten kirjojen tarjoamista iPad-sovelluksessaan. Lars Keplerin Tulitodistajaa luettiin joulukuussa 1,5 miljoonan sivun verran.

HS Kirjastossa on alkuvaiheessa mukana yhdeksän kustantajaa: Gummerus, Siltala, CrimeTime, Atena, Myllylahti, Minerva, HS Kirjat, Sanoman Kids Media sekä Long Play.   

 Syyskuun 2014 mediauutiset

 Sanomalehdet

24.9.2014
Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja vaihtuu
Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Lauri Kontro siirtyy MTK-konsernin palvelukseen toisiin tehtäviin ja jättää nykyisen tehtävänsä ensi vuoden tammikuun lopussa. Uusi päätoimittaja on jo haussa, ja valinta on määrä tehdä lähiaikoina.

27.8.2014
Helsingin Sanomat alkaa julkaista digitaalista iltapainosta
Helsingin Sanomat alkaa ilmestyä kaksi kertaa päivässä. HS Ilta -niminen lehti tarjoaa päivän uutiset digitaalisessa muodossa. Ensimmäinen HS Ilta ilmestyy torstaina 28.8.

HS Ilta on täysin itsenäinen tuote aamun sanomalehteen verrattuna. Uudessa lehdessä julkaistaan joka päivä tuoreita, sitä varten tuotettuja juttuja HS:n toimittajilta ja kirjeenvaihtajilta. Analyyseillä, kuvajournalismilla ja liikkuvalla kuvalla on tärkeä osuus kokonaisuudessa. HS Ilta on luettavissa arkipäivisin kello 16.30 Android- ja iPad-tablettilaitteilla sekä uusimmilla älypuhelimilla. Sitä käytetään samalla sovelluksella kuin HS:n aamupainosta ja näköislehteä.

 Yleisaikakauslehdet

9.9.2014
A-lehdet tuo markkinoille uuden terveyslehden
A-lehtien Apu-brändi laajenee, kun Apu Terveys -lehti alkaa ensi vuoden alusta ilmestyä kuusi kertaa vuodessa.

“Olemme tehneet tähän saakka Apu Terveys -lehteä kerran vuodessa. Lehdet on tutkittu tarkkaan, ja tulokset ovat olleet loistavia. Lukijat toivovat Apu Terveydeltä lisää numeroita ja säännöllistä ilmestymistä, joten täytämme nyt heidän toiveensa”, Avun päätoimittaja Marja Aarnipuro sanoo.

Apu Terveys tarjoaa aikuiselle naiselle ja miehelle helposti ymmärrettävää, selkeää ja luotettavaa tietoa sairauksista ja terveydestä. Lehdestä saa myös vertaistukea ja voimaa sairaudesta selviämiseen.  Apu Terveyden päätoimittaja on Marja Aarnipuro ja tuottaja Milla Talja.

Radio & TV

18.9.2014
Rose d´Or – Kultainen ruusu Yle Radio Suomen Tunteiden illalle
Tunteiden ilta -ohjelma voitti radion viihdeohjelmien sarjan Rose d’Or -kilpailussa Berliinissä. Tunteiden ilta on Yle Radio Suomessa kaksi kertaa vuodessa lähetettävä musiikkiohjelma. Se on suora lähetys, jossa Iiro Rantala ja Zarkus Poussa loihtivat improvisoiden kuuntelijoiden tarinoista ja tunnetiloista musiikkia. Tarinat kuullaan ensimmäisen kerran suorassa lähetyksessä ja musiikki syntyy samalla hetkellä. Ohjelman tuottaja on Pertti Ylikojola Ylen kulttuuriohjelmista.

Voittanut ohjelma kuultiin Yle Radio Suomessa 22.12.2013. Se on edelleen kuunneltavissa Yle Areenassa. Seuraava Tunteiden ilta lähetetään Yle Radio Suomessa 21.12.2014. Rose d´Or on Euroopan yleisradioliiton kilpailu, jonka palkintogaala pidettiin Berliinissä 17.9.2014.

15.9.2014
Yle siirtää painopistettä verkkoon ja aloittaa yt-neuvottelut
Yle ryhtyy uudistamaan toimintatapojaan ja kehittämään uudenlaiseen mediakäyttöön soveltuvia sisältöjä ja palveluita. Samaan aikaan Yle karsii kustannuksiaan ja aloittaa yt-neuvottelut, joiden piiriin kuuluu kolmannes yhtiön työntekijöistä, eli noin 1030 työntekijää.

Valtaosalle heistä neuvotellaan uusi työnkuva, mutta alustavien arvioiden mukaan suunniteltu uudistaminen saattaa neuvottelujen päätyttyä johtaa noin 185 vakituisen työsuhteen irtisanomiseen. Yt-neuvottelut aloitetaan 22.9.2014 ja ne kestävät ainakin marraskuun alkupuolelle.

12.9.2014
Riitta Pihlajamäki Ylen journalististen standardien ja etiikan päälliköksi
Yle perustaa toimitusten ja vastaavien toimittajien tueksi tehtävän kehittääkseen edelleen journalisminsa laatua ja etiikkaa. Journalististen standardien ja etiikan päällikön tehtävään on nimitetty uutis- ja ajankohtaisjournalisti VTM Riitta Pihlajamäki.

Journalististen standardien ja etiikan päällikön tehtävänä on arvioida vastaavien toimittajien tukena Ylen journalismin laatua sekä journalistisen etiikan ja standardien toteutumista Ylen ohjelmatoiminnan ja sisältöjen eettisten ohjeiden mukaisesti. Hän myös laatii arviointinsa perusteella vastaavien toimittajien hyväksyttäväksi kehitysehdotuksia Ylen ohjelmatoiminnan ja sisältöjen eettisiin ohjeistuksiin ja järjestää tarvittavaa koulutusta ja tukea toimituksille.

Vastaavia toimenkuvia on tällä hetkellä myös muissa johtavissa eurooppalaisissa julkisen palvelun yhtiöissä Pohjoismaissa ja BBC:ssä.

Muut

24.9.2014
Varusteleka houkuttelee toimintatähteä vierailulle mainosvideon avulla
Suomalainen armeijatavaraa myyvä Varusteleka houkuttelee toimintaelokuvatähteä ja Kalifornian entistä kuvernööriä Arnold Schwarzeneggeria vierailulle mainosvideolla, joka on jo kerännyt kansainvälistä huomiota.

Yritys kertoo näyttävällä videollaan haluavansa toimintatähden vieraakseen tämän lokakuun Suomen vierailun yhteydessä. Schwarzenegger saapuu tuolloin puhumaan Nordic Business Forumiin Helsinkiin.

Varustelekan mainosvideo on yhtiön omaa tuotantoa ja se on katsottu Youtubessa jo yli 440 000 kertaa.

24.9.2014
Valtion tiedonjulkistamispalkintoja jaettiin seitsemälle taholle
Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru luovutti vuoden 2014 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot keskiviikkona 24.9. Palkintoja esimerkillisestä tiedonjulkistamisesta myönnettiin seitsemän. Mm. Ylessä tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon saivat toimittaja Pasi Heikura, toimittaja Kaisa Pulakka ja tuottaja Pertti Ylikojola radio-ohjelmasta Aristoteleen kantapää.

Elämäntyöpalkinnon sai professori emeritus Heikki Ylikangas historian alalla tehdystä merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä. Tiedonjulkistamisen valtionpalkintoa on jaettu vuodesta 1968 lähtien.

23.9.2014
Vloggaajille oma portaali
Suomalainen videoblogiportaali Vlogia on ensimmäinen vloggaajien portaali. Ensimmäisessä vaiheessa sivustolla on mukana yhteensä 35 yhteisövloggaajaa ja neljä Team -vloggaajaa. Vlogian tarkoituksena on Kasvattaa portaalia vähitellen kohti yleistä videoblogialustaa.

17.9.2014
Mobiili jyrää netinkäytössä
Verkkosivustojen mobiilikäyttö jatkaa nopeaa kasvuaan ja on jo ohittanut työpöytäkäytön. Lähes kaksi kolmasosaa Suomen mobiililiikenteestä kohdistuu Sanoman palveluihin.

Mobiilipalveluiden käytön voimakkaassa kasvussa kyse ei enää ole niinkään laitekannan kasvusta vaan palveluissa käytetystä ajasta. Mobiilisovellusten käyttäjät viihtyvät palveluissa jopa kymmenkertaisen ajan selainkäyttäjään verrattuna.

TNS Gallupin mittaamasta suomalaisten mobiililiikenteestä 62 prosenttia kohdistuu Sanoman verkostoon. Liikenteen määrässä mitattuna Ilta-Sanomat on Sanoman ehdottomasti suurin mobiilipalvelu.

16.9.2014
Otavamedia lanseeraa uuden Anna&Ellit -lifestylesivuston
Suomen suosituimpiin lifestyle-sivustoihin kuuluva Ellit.fi on nyt osa monikanavaista Anna-brändiä. Uusi Anna&Ellit on sivusto, jossa yhdistyvät verkkopalvelu, viikoittainen aikakauslehti, digilehti sekä mobiili- ja some-kanavat.

Anna&Ellit tavoittaa viikossa liki puoli miljoonaa lifestyle-aiheista kiinnostunutta ihmistä. Sisältörikas ja yhteisöllinen mediaympäristö on kokonaisuus muodista, kauneudesta ja hyvinvoinnista kiinnostuneille naisille.

11.9.2014
A-lehdet osti enemmistön Suomen Blogimediasta
A-lehdet Oy on ostanut osake-enemmistön Suomen Blogimedia Oy:stä, joka on koonnut yhteen itsenäisten bloggaajien blogeja. Toisena osakkaana Suomen Blogimediassa jatkaa Babler Oy, jonka vähemmistöomistaja A-lehdistä myös tulee. Hankinta tukee A-lehtien strategiaa nousta johtavaksi mediataloksi blogiyhteisöjen kehittäjänä.

Osapuolet ovat sopineet toiminnasta siten, että A-lehdet vastaa Suomen Blogimedian mainosmyynnistä ja Bablerin vastuulla on jatkossakin sisältöyhteistyökumppanuudet Suomen Blogimediaan kuuluvien bloggaajien kanssa.

Elokuun 2014 mediauutiset

 Sanomalehdet

20.8.2014
Sanomalehtien varhaisjakelutoiminta Kaakkois-Suomessa Sanoma Lehtimedialle
Sanoma Lehtimedia on ostanut Kaakkois-Suomen sanomalehtien varhaisjakelutoiminnan Itella Posti Oy:ltä. Sanoma Lehtimedialle siirtyvää varhaisjakelutoimintaa on Lappeenrannan, Kouvolan, Kotkan ja Haminan alueilla sekä Mikkelin ja Savonlinnan ympäristössä. Imatran alueella Lehtimedia jatkaa nykyistä yhteistyötään Uutisposti Oy:n kanssa.

Kauppa astuu voimaan 30.10.2014 alkaen. Liiketoimintakaupan yhteydessä noin 300 Itella Postin työntekijää siirtyy Sanoma Lehtimedian palvelukseen vanhoina työntekijöinä

20.8.2014
Marko Vuosjoki Rannikkoseudun päätoimittajaksi
Marko Vuosjoki  on valittu Raisiossa, Naantalissa ja Maskussa kaksi kertaa viikossa ilmestyvän paikallislehti Rannikkoseudun uudeksi päätoimittajaksi. Vuosjoki aloittaa tehtävässään 1.11.2014. Hän toimii tällä hetkellä Nokian Uutisten päätoimittajan vuorotteluvapaan sijaisena ja siirtyy Rannikkoseutuun sijaisuuden päätyttyä. Ennen Nokian Uutisiin siirtymistään Marko Vuosjoki on toiminut Kankaanpään Seudun toimittajana.

Rannikkoseudun nykyinen päätoimittaja Raija Leppänen jää eläkkeelle syyskuun alussa. Hän on toiminut lehden päätoimittajana vuodesta 2010 lähtien.

 17.7.2014
Sanoma myy kolme aikakauslehteään Hollannissa
Sanoma on sopinut hollantilaisen Pijper Media -yhtiön kanssa kolmen aikakauslehtensä myynnistä Hollannissa. Lehtinimikkeiden lisäksi 23 työntekijää siirtyy Pijper Mediaan.

Osana 31.10.2013 ilmoitettua strategista uudelleenjärjestelyä Sanoma ilmoitti merkittävästä aikakauslehtitoimintojensa uudelleenorganisoinnista ja noin 500 työtehtävän vähentämisestä Hollannissa. Sanoma keskittyy 17 vahvaan aikakauslehtibrändiin ja niiden brändilaajennuksiin, ja kasvattaa niitä verkossa lisäämällä verkkokauppaa ja tapahtumia sekä tekemällä tiivistä yhteistyötä SBS:n televisiokanavien kanssa.

Yleisaikakauslehdet

18.8.2014
Salla Vainio A-lehtien hallitukseen
A-lehdet Oy on valinnut ylimääräisessä yhtiökokouksessaan yhtiön hallituksen jäseneksi 1.9.2014 alkaen toimitusjohtaja Salla Vainion.

Salla Vainio toimii tällä hetkellä Fondia Oy:n toimitusjohtajana. Tätä aiemmin hän on työskennellyt pitkään Sanoma-konsernissa sekä IT- ja telekommunikaatioaloilla Suomessa ja Yhdysvalloissa.

A-lehtien hallituksen muodostavat nyt Olli-Pekka Lyytikäinen (hallituksen puheenjohtaja), Anne Lyytikäinen-Palmroth, Yrjö Lyytikäinen, Juho Lipsanen, Sari Mikkonen-Mannila, Salla Vainio ja Pekka Vähähyyppä.

Radio & TV

20.8.2014
Hesarin Riikka Venäläinen siirtyy Yleisradioon
Helsingin Sanomien päätoimittaja Riikka Venäläinen jättää tehtävänsä ja siirtyy Yleisradion Uutis- ja ajankohtaistoimintaan käynnistämään ja vetämään uutta, 1.1.2015 toimintansa aloittavaa Yhteiskunta-toimitusryhmää.

Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittajan Kaius Niemen mukaan HS:n toimituksen johtoon on Venäläisen lähdön myötä suunnitteilla rakenteellisia uudistuksia.

Muut

21.8.2014
Mediamainonta laski 2,3 % vuoden 2014 toisen kvartaalin aikana
TNS Gallupin Ad Intelligencen seurannan mukaan huhti-kesäkuussa 2014 mediamainonnan määrä laski 2,3 % suhteessa vuoden 2013 vastaavaan aikaan. Mainonnan kehitys on edelleen laskusuuntainen, mutta lasku on maltillisempi aikaisempiin kvartaaleihin verrattuna.

Suurin lasku tapahtui aikakauslehtimainonnassa (-12%), johon suurista toimialoista kosmetiikka, finanssiala ja vähittäiskauppa vähensivät mainospanostuksiaan. Kasvua oli elintarvikkeiden ja lääkkeiden mainosinvestoinneissa.

Positiivisia merkkejä ovat kuitenkin kasvaneet panostukset radioon, ulkomainontaan ja elokuvamediaan sekä verkkomainonnan myönteinen kehitys. Investoinnit mediamainontaan olivat kuluvan vuoden toisen kvartaalin aikana 268 milj. €.

19.8.2014
IL-Media panostaa digitaaliseen mediaan
Digitaalisessa mediassa kasvanut IL-Media muodostaa yhteisen lifestyle-toimituksen. IL-Median mm. asumiseen, terveyteen, autoihin ja  matkailuun suunnatut digitaaliset palvelut ovat kasvaneet merkittävästi viimeisen vuoden aikana, ja nyt näistä muodostetaan yksi toimitus.

Osana digitaalista strategiaa IL-Media suunnittelee muutoksia myös painetun lehden ulkoasutuotantoon. Suunniteltu moniosaamiseen perustuva ulkoasutuotanto suuntautuu digitaaliseen mediaan, karsii päällekkäisyyksiä ja vähentää kustannuksia lehtituotannossa.

7.8.2014
Lännen Media Oy:n yhteistoimitukseen 40 henkilöä
Ilkka-Yhtymä Oyj:n tytäryhtiö I-Mediat Oy sekä viisi muuta suomalaista lehtikustantajaa allekirjoittivat 23.6.2014 yhteistyösopimuksen Lännen Median perustamisesta. Sopimuksen myötä perustettava Lännen Media Oy tuottaa sisältöä 12 maakuntalehdelle läntisessä ja pohjoisessa Suomessa.

Lännen Mediaan kuuluvat lehdet perustavat vuoden 2014 loppuun mennessä 40 hengen valtakunnallisen toimituksen, joka tuottaa sisältöä niin painettuihin lehtiin kuin digi-, verkko- ja mobiilikanaviin.

Yhteistoimitus tuottaa valtakunnallista koti- ja ulkomaan uutissisältöä, ajankohtaisia taustajuttuja, viikonvaihdelukemiston, päivittäiset teemasivut sekä valtakunnallisia verkkouutisia.

4.8.2014
Kari Härkönen Sanoma Digital-Finlandin eCom-palveluiden johtajaksi
Kari Härkönen on nimitetty 11. elokuuta alkaen Sanoma Digital – Finlandin eCom-palveluiden johtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi. Sanoman eCom-palveluita ovat tällä hetkellä verkkokauppapaikka Huuto.net, verkkokauppakeskus MSO.fi, tuote- ja hintavertailupalvelu Hintaseuranta.fi, sähkönmyyjien vertailupalvelu Sähkövertailu.fi ja vuonna 1996 lanseerattu Keltainenpörssi.fi.

Kari Härkönen siirtyy Sanoman palvelukseen Zalandon Suomen maajohtajan paikalta Berliinistä. Hän on aiemmin työskennellyt McKinseyllä Helsingissä ja Sonylla Espanjassa sekä Iso-Britanniassa. Kari Härkönen on valmistunut MBA:ksi INSEADista ja maisteriksi City Universityn Cass Business Schoolista.

Heinäkuun 2014 mediauutiset

SANOMALEHDET

3.7.2014
Aamulehdelle digitaalinen iltapäiväpainos
Aamulehden sisältötarjonta verkossa laajenee maksullisella digitaalisella iltapäiväpainoksella. lltapäiväpainoksen suunnitteluversiot ovat jo lukijatesteissä. Uuden palvelun lopullinen sisältö ja julkistusaikataulu päätetään yleisötestauksen jälkeen.

Aamulehden maksullinen Premium-palvelu julkaistiin tammikuussa 2014 ja sen vastaanotto on ollut hyvä.

23.6.2014
Läntisen ja pohjoisen Suomen sanomalehdet solmivat sopimuksen Lännen Media -yhteistyöstä
Alma Media Oyj ja viisi muuta suomalaista lehtikustantajaa on allekirjoittanut yhteistyösopimuksen Lännen Median perustamisesta. Sopimuksen myötä perustettava Lännen Media Oy alkaa tuottaa sisältöä 12 maakuntalehdelle läntisessä ja pohjoisessa Suomessa.

Lännen Mediaan kuuluvat lehdet perustavat vuoden 2014 loppuun mennessä yhteisen valtakunnallisen toimituksen, joka tuottaa sisältöä niin painettuihin lehtiin kuin digi-, verkko- ja mobiilikanaviin. Yhteistoimitus tuottaa valtakunnallista koti- ja ulkomaan uutissisältöä, ajankohtaisia taustajuttuja, viikonvaihdelukemiston, päivittäiset teemasivut sekä valtakunnallisia verkkouutisia.

Lännen Median uutishuone aloittaa toimintansa 1.10.2014. Koko toiminta käynnistyy vuoden 2015 alkuun mennessä. Lännen Median toimituksen muodostaa 40 journalistia osallistujalehdistä. Yhteistoimintaa johtava päätoimittaja Matti Posio sijoittuu Tampereelle, mutta jakaa aikaansa Lännen Media -maakuntien kesken. Lännen Median uutishuoneella on toimittajia Helsingissä ja 12 mediatalossa Turusta Lappiin ulottuvalla alueella. Uutishuoneen päällikkönä aloittaa Turun Sanomien toimituspäällikkö Veikko Valtonen.

Lännen Median perustajalehtiin kuuluvat Alma Median sanomalehdet Aamulehti , Satakunnan Kansa, Lapin Kansa, Kainuun Sanomat ja Pohjolan Sanomat, Ilkka-Yhtymän sanomalehdet Ilkka ja Pohjalainen , Hämeen Sanomat ja samaan yhtiöön kuuluva Forssan Lehti, Turun Sanomat, Kaleva ja Keskipohjanmaa-lehti.

YLEISAIKAKAUSLEHDET

24.6.2014
Tapio Kivistö MB- ja Auto Bild Suomi -lehtien päätoimittajaksi
Tapio Kivistö on nimitetty 24.6. alkaen MB- lehden ja 1.9. alkaen Auto Bild Suomen päätoimittajaksi. Hän on aiemmin toiminut Sanoma Media Finlandin aikakaussisällöistä vastaavan Magazine Median miesten ja tekniikkalehtien toimitusten esimiehenä.

MB:n nykyinen päätoimittaja Jari Peltola lähtee Sanoma Media Finlandin palveluksesta osana yhtiön miesten ja tekniikan aikakauslehtien portfolion ja organisaation uudelleenjärjestelyä. Auto Bild Suomen päätoimittaja Jarmo Markkanen puolestaan siirtyy Fokus Media Finlandin palvelukseen 1.9.

19.6.2014
Tytti Kontula Glorian Kodin päätoimittajaksi
Tytti Kontula, 38, aloittaa Glorian Kodin päätoimittajana 22. elokuuta. Hän jatkaa myös Vauvan ja Meidän Perheenyhteistoimituksen johdossa. Aiemmin hän on työskennellyt Divaanin vt. päätoimittajana ja toimituspäällikkönä, Me Naisten toimitussihteerinä sekä Trendin toimituspäällikkönä ja toimittajana. Koulutukseltaan Tytti Kontula on filosofian maisteri Jyväskylän yliopistosta.

Glorian Koti täyttää 20 vuotta syyskuussa ja uudistuu joulukuussa. Uudistuva brändi kokoaa yhteen sisustamisesta innostuneiden suomalaisten yhteisön, joka tarjoaa jäsenilleen vinkkejä ja ideoita.

MUUT

9.7.2014
Saksa-Brasilia peli löi Twitter-ennätyksiä
Brasilian ja Saksan kohtaaminen jalkapallon MM-kisoissa on rikkonut ennätyksiä Twitterissä. Se nousi palvelun historian keskustelluimmaksi yksittäiseksi peliksi 35,6 miljoonalla twiitillä, kertoo virallista tilastotietoa välittävä Twitter Data.

Aiempi Twitter-ennätys oli hallussa USA:n NFL-liigan finaalilla. Tänä vuonna Super Bowlista twiitattiin ottelun aikana 24,9 miljoonaa kertaa. Ennätys rikoutui myös, kun mitataan aktiivisuutta twiittejä minuutissa -lukemalla. Sami Khediran tekemän Saksan viidennen maalin aikaan julkaistiin minuutissa yli 580 000 twiittiä. Brasilian pelaajista eniten mainintoja keräsi maalivahti Julio Cesar ja Saksan joukkueesta hyökkääjä Miroslav Klose.

30.6.2014
Stara ja BlogBook yhteistyöhön – bloggaajat pääsevät printtiin
Verkkomediayhtiö StaraMedia on ostanut osuuden blogiportaali BlogBook Finlandin osakekannasta.

Staran ja BlogBookin verkkopalvelut pysyvät tulevaisuudessakin erillisinä, mutta ne tekevät osakekaupan myötä markkinointiyhteistyötä. BlogBookin blogikirjoituksia aletaan julkaista myös Stara-kaupunkilehdessä. “Yhteistyö Staran kanssa tuo BlogBookille paljon uusia mahdollisuuksia, mutta ei vaikuta lainkaan palvelun sisältöön”, lupailee BlogBook Finlandin toimitusjohtaja Sami Kieksi tiedotteessa.

“Voimme nyt tarjota bloggaajille näkyvyyttä verkon lisäksi myös printtimediassa. Valitsemme jatkossakin kirjoittajat tarkkaan, sillä panostamme määrän sijaan laatuun ja kasvatamme tarjontaamme monipuolisemmaksi.” Stara laajensi toimintaansa vuosi sitten alkamalla julkaista printtilehteä.

Kesäkuun 2014 mediauutiset

YLEISAIKAKAUSLEHDET

11.6.2014
Sanoma myy aikakauslehtiään
Sanoma Media Finland myy Glorian Antiikki-, V8-Magazine-, GTi-Magazine- ja Pelit-lehdet erikoisaikakauslehtiin keskittyvälle Fokus Medialle.

Neljästä erikoisaikakauslehdestä luopuminen on osa Sanoma Media Finlandin aikakauslehtiliiketoiminnasta vastaavan Magazine Media -liiketoimintayksikön strategiaa, jossa se keskittyy palvelemaan suomalaisia naisia, perheitä ja 55+ -kohderyhmää monikanavaisilla mediasisällöillä ja -palveluilla.

Glorian Antiikki-, V8-Magazine-, GTi-Magazine- ja Pelit-lehdet siirtyvät Fokus Media Finlandille 1. Syyskuuta alkaen. Fokus Media on vasta perustettu kohderyhmäaikakauslehtiä kustantava mediayhtiö, jonka kantavia voimia ovat aiemmin Sanomassakin työskennelleet Tapani Pitzen ja Markku Hurmeranta sekä Johanna Mikkonen ja Esko Kontio. Sanoma Media Finlandista siirtyy Fokus Median palvelukseen vanhoina työntekijöinä kolmetoista henkilöä, joiden joukossa ovat myös myytävien lehtien päätoimittajat Maija Toppila, Jarmo Markkanen ja Tuija Lindén.

3.6.2014
Tuomas Jääskeläisestä A-lehtien uusi designjohtaja
Tuomas Jääskeläinen on nimitetty 1.9.2014 alkaen A-lehdet-konsernin designjohtajaksi. Jääskeläinen on toiminut aikakauslehtien parissa jo pitkään. Hän on ollut lanseeraamassa ja uudistamassa kymmeniä aikakauslehtiä Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Hänen suunnittelujälkeään on nähty muun muassa Oliviassa ja Divaanissa, joiden ulkoasukonseptit hän on luonut.

“Rakastan aikakauslehtiä. A-lehdillä on upea portfolio ja visuaalisuuden merkitys vain korostuu muuttuvassa mediaympäristössä. Lehdenteko on ennen kaikkea yhteistyötä, ja odotan innolla työskentelyä A-lehtien huipputiimien kanssa”, Jääskeläinen kertoo.

Tuomas Jääskeläinen toimii A-lehdet Oy:n julkaisuyksikössä ja hänen esimiehenään toimii julkaisujohtaja Anne Lyytikäinen-Palmroth.

2.6.2014
Viini-lehdelle uusi päätoimittaja
Aikakauslehti Imagen päätoimittajan tehtävän viime vuonna jättänyt Mikko Numminen aloittaa kesäkuun lopussa Viini-lehden uutena päätoimittajana. Nykyinen päätoimittaja Seppo Määttänen jää syksyllä osa-aikaeläkkeelle.

Numminen, 41, toimii tällä hetkellä vapaana toimittajana ja viestintäyrittäjänä. Ennen Imagen päätoimittajan tehtävässä aloittamista vuonna 2003 hän työskenteli muun muassa Ilta-Sanomien toimittajana. Viinin päätoimittajana vuodesta 2010 toiminut Seppo Määttänen jatkaa erityistehtävissä ja jää osa-aikaeläkkeelle syyskuun alussa.

29.5.2014
Sanoman aikakauslehtien sisältöön räätälöintiä
Sanoma Media Finlandin aikakausbrändeistä vastaavaan Magazine Media -liiketoimintayksikköön on perustettu kaupallinen ryhmä. Sen tehtävänä on tuotteistaa ja kaupallistaa sisältöjä erityisesti naisten, perheiden ja 55+ -kohderyhmän tarpeisiin.

Magazine Media keskittyy palvelemaan erityisesti naisten, perheiden ja 55+ -kohderyhmän mediankäytön tarpeita monikanavaisilla brändeillä ja teemakokonaisuuksilla. Kaupallinen ryhmä vastaa sisältöjen ja brändien tuotteistamisesta ja kaupallistamisesta sekä kuluttaja- että media-asiakkaille. Ryhmää vetää kaupallinen johtaja Sami Smolander. Kaupallinen ryhmä jakautuu brändimarkkimarkkinointiin sekä kaupalliseen konseptointiin ja tuotteistamiseen.

RADIO JA TV

12.6.2014
Uusi verkkopalvelu kokoaa kotimaiset radiokanavat yhteen
Sekä kaupallisen radion että Ylen kanavia voi kuunnella radiot.fi-palvelun kautta internetissä ja mobiililaitteilla. Ylen ja RadioMedian yhteisyrityksen Radiosoitin Suomi Oy:n pyörittämään palveluun kuuluu jo lähes 80 valtakunnallista sekä paikallista radiokanavaa.

Palvelun tarkoituksena on tuoda radio lähemmäs nykyaikaista mobiiliteknologiaa käyttävää yleisöä. Tutkimusten mukaan radion kuuntelu matkapuhelimella ja tabletilla lisääntyy vauhdilla. Vastatakseen kehityksen tarpeisiin kotimaiset radiotoimijat tuottivat yhteisen palvelun, jota voi verkkosivun lisäksi käyttää Windowsin, Androidin ja Applen mobiilisovelluksilla.

27.5.2014
Nelonen Media perustaa uuden tv-kanavan
Nelonen Media perustaa loppuvuodesta uuden valtakunnallisen televisiokanavan. Kaupallisesti “merkittävimpiä kohderyhmiä tavoitteleva” kanava esittää elokuvia, kansainvälisiä huippusarjoja sekä kotimaista sisältöä, kuten reality-viihdettä ja makasiiniohjelmia, tiedotteessa kerrotaan.

“Uusi kanava vahvistaa edelleen televisioportfoliotamme ja tuo myös raikkaan tuulahduksen koko kaupalliseen kanavakenttään”, sanoo Nelonen Median liiketoimintajohtaja Pia Kalsta tiedotteessa. Nelonen Media tiedottaa kanavan sisällöistä ja lanseerauksesta tarkemmin alkusyksyllä.

MUUT

17.6.2014
Suomalaiset luottavat eniten painettuun sanomalehteen ja Yleen
Suomen luotetuimmat mediat ovat painetut sanomalehdet ja Yleisradio, ilmenee IROResearch Oy:n mielipidetutkimuksesta. Luotettavimmat mediat -tutkimus tehtiin kesäkuun toisella viikolla Sanomalehtien Liiton toimeksiannosta.

Kaikista vastaajista 74 prosenttia pitää painettuja sanomalehtiä ja Ylen tv-kanavia luotettavina. Seuraavana tulevat Ylen radiokanavat 69 prosentilla. Ylen ja sanomalehtien verkkopalvelut ovat luotettavuudessa neljännellä ja viidennellä sijalla.  Suomalaiset eivät yhdistä sanaa luotettavuus sosiaaliseen mediaan. Vain pari prosenttia vastaajista liitti luotettavuuden esimerkiksi Facebookiin ja yksi prosentti Twitteriin. Tutkimushaastatteluja tehtiin yhteensä 1 000. Virhemarginaali on enimmillään + – 3 prosenttiyksikköä.

17.6.2014
Mattias Erkkilä Svenska Ylen verkkopäälliköksi
Mattias Erkkilä on nimitetty Svenska.yle.fin ohjelmapäälliköksi. Hän vastaa Ylen ruotsinkielisestä verkkojulkaisemisesta sekä tarjonnan kehittämisestä verkkoon ja mobiiliin.

“Suurin haasteemme on vastata parhaalla mahdollisella tavalla yleisöjen tarpeisiin. On tunnettava verkkopalveluamme käyttävät ihmiset ja heidän tottumuksensa. Toivon, että yleisömme näkevät Svenska.yle.fi -palvelun tärkeänä, ystävällisenä ja houkuttavana”, Erkkilä kommentoi tiedotteessa. Erkkilä on työskennellyt Svenska Ylessä toimitus- ja kehityspäällikkönä vuodesta 2011. Sitä ennen hän toimi M&M:n toimituspäällikkönä.

28.5.2014
IL-Media tuo markkinoille Kesäkeittiö-tablettijulkaisun
IL-Media jatkaa kuluttajille maksuttomien tabletti-julkaisujen sarjaa lanseeraamalla uuden kesäkokkaajille suunnatun Kesäkeittiö- julkaisun.

“IL-Media haluaa olla etulinjassa kehittämässä suomalaisille uusia palveluita ja tapoja kuluttaa mediaa. Tabletti-laitteet yleistyvät kotitalouksissa kovaa vauhtia ja niihin suunnitellut julkaisut ovat luonteva askel kehitykselle”, toteaa IL-Median kustantaja Kari Kivelä. Nyt julkaistu Kesäkeittiö on suunniteltu erityisesti tabletti-laitteiden vahvuuksia silmällä pitäen. Sisältö koostuu kuvista ja runsaasta määrästä videoita. Mukana julkaisussa on kymmeniä reseptejä kesän grilliherkuista sekä videoita helpottamaan niin pihvin paistamista kuin kalan perkaamistakin.

27.5.2014
A-lehdet osti suositun urheilublogiportaalin
Suomen suurimmaksi urheilullisen elämäntyylin blogiyhteisöksi itseään kutsuva FitFashion liittyy osaksi A-lehdet-mediakonsernia.

A-lehtien mukaan hankinta tukee konsernin strategiaa, jolla se pyrkii kasvattamaan digitaalista liiketoimintaa sekä innovoimaan uusia mediaratkaisuja asiakkailleen. Yhtiön mielestä FitFashion on myös kiinnostava markkinointikanava sellaisille tuotteille ja palveluille, jotka edistävät terveellistä elämäntapaa.

Portaalin perustajiin lukeutuvien Mikko Ollikkalan ja Aleksi Paavolan mukaan sivustolla on viikoittain yli 100 000 lukijaa. Blogia FitFashionin sivuille kirjoittaa 70 eri bloggaajaa.

Toukokuun 2014 mediauutiset

Sanomalehdet

23.5.2014
Vasabladetin päätoimittaja vaihtuu
Sanomalehti Vasabladetin päätoimittajana toiminut Camilla Berggren jättää tehtävänsä ensi syksynä. Berggrenin mukaan päätökseen ei liity dramatiikkaa, vaan lehti on hyvässä kunnossa ja nyt on hyvä aika lähteä.

Samalla HSS Media lähtee etsimään yhteistä päätoimittajaa kaikille kolmelle julkaisemalleen sanomalehdelle Vasabladetille, Österbottens Tidningille ja Syd-Österbottenille.  Päätoimittajan yksi päätehtävistä tulee olemaan digitaalisen murroksen johtaminen HSS Median lehdissä.

19.5.2014
Hufvudstadsbladetin kustantaja aloittaa yt-neuvottelut
Muun muassa sanomalehti Hufvudstadsbladetia julkaiseva KSF Media on aloittanut yt-neuvottelut, jotka koskevat korkeintaan 50:tä konsernin 250:sta työntekijästä.

Konserni perustelee yt-neuvottelujen käynnistämistä laadukkaan journalismin pelastusoperaationa. Konsernin on vastattava yleisöjen muuttuneisiin mediankäyttötapoihin, toimitusjohtaja Barbro Teir kertoo Hufvudstadsbladetille.

Uudelleenjärjestelyillä tavoitellaan kulujen pienentämistä useamman vuoden tappiollisten tulosten jälkeen. KSF Media on johtava ruotsinkielinen media-alan yritys Suomessa. Sen lehtiä ovat Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Hangötidningen, Borgåbladet, Östra Nyland ja Loviisan Sanomat.

9.5.2014
Hbl lopettaa Hbl+ digilehden
Suomen suurin ruotsinkielinen sanomalehti Hufvudstadsbladet lopettaa Hbl+ digilehden kesäkuussa. Verkkoiltapäivälehti Hbl Kväll kuitenkin jatkaa.

Hbl+:n lukijamäärät jäivät pieniksi eivätkä vastanneet kustantajan sille asettamia odotuksia, kertoo lehteä kustantavan KSF Median talousjohtaja Klas Nyström.

8.5.2014
Vuoden parhaat jutut ja sivut palkittu
Sanomalehtien Liiton Paras juttu- ja Parhaat sivut -kilpailujen voittajat on valittu. Kilpailun parhaat palkittiin Seinäjoella 8.5.2014 liiton kevätseminaarin yhteydessä.

Paras juttu -kilpailu
Paras juttu -kilpailun uutissarjan voitti toimittaja Hannu Kauhasen Karjalaiseen kirjoittama juttu Erämaisten järvien rannat uhattuina. Juttu käsittelee läpinäkyvyysongelmista kärsivää kuntien kaavoitusta ja kaavoitusratkaisujen vaikutuksia ihmisille ja luonnolle.

Feature-sarjan voitti Helsingin Sanomissa julkaistu toimittaja Katarina Baerin juttu Vaari oli natsi. Vaikeasta aiheesta kirjoitettu juttu on kiihkoton ja koskettava, ja aiheeltaan ajankohtainen nyt, kun ääriliikkeet nostavat Euroopassa päätään.

Vuoden vaihtuvana sarjana oli kolumnit. Sarjan voitti toimittaja Tuomas Rimpiläisen Aamulehteen kirjoittama kolumni Pedofiilinhyysääjämedia, joka käsittelee pedofiilien nimien julkaisemista verkossa.

Parhaat sivut -kilpailu
Parhaat sivut -kilpailun kaksi sarjaa olivat etusivu tai premiääri ja feature-sivut. Lehdet kilpailivat alle tai yli 12 000 kappaleen levikkiluokissa. Kaupunkilehdet osallistuivat pienempien lehtien sarjaan. Raati arvioi kaikkiaan 168 sanomalehtisivua.

Helsingin Sanomat voitti levikiltään suurempien lehtien kilpailun molemmat sarjat. Uutissarjan parhaana palkittiin isosta uutistapahtumasta tehty uutispremi pääotsikolla Miehet jotka myivät Nokian. Feature-sarjan voitti kauttaaltaan mustavalkokuvituksella toteutettu seitsensivuinen juttu Korvat höröllä, joka kertoo valtioiden tiedustelutoiminnasta.

Levikiltään alle 12 000 kappaleen lehtien etusivujen sarjan voitti Raahen Seutu. Voittajasivu rakentuu voimakkaan kuvan ja Elossa vielä -pääotsikon ympärille. Feature-sarjan voitti Västra Nyland Lördag-sivuilla julkaistulla elämäniloisella ja hienosti kuvitetulla kokonaisuudella Där hav och hem möts.

Yleisaikakauslehdet

31.5.2014
Demiin uusi päätoimittaja
Suomen suosituimman tyttöjen aikakauslehden Demin päätoimittajaksi on nimitetty Jenni Lieto.

Suomen suosituimman tyttöjen aikakauslehden Demin päätoimittajaksi on nimitetty 1.6.2005 alkaen yhteiskuntatieteiden maisteri Jenni Lieto. Lieto siirtyy A-lehtien palvelukseen Kustannus Oy Formasta Trendin toimituspäällikön ja Trendi Look -lehden päätoimittajan tehtävistä.

“Olemme erittäin tyytyväisiä, kun saamme Jenni Liedon Demiin päätoimittajaksi. Jennillä on vahva osaaminen nuorten naisten lehtien kohderyhmästä ja myös selkeä näkemys siitä, miten Demiä ja sen suosittua nettipalvelua (demi.fi) voidaan jatkossa kehittää entistä kiinnostavimmiksi tyttöjen keskuudessa”, toteaa A-lehtien naistenlehti-ryhmästä vastaava julkaisujohtaja Pirjo Nurmilaukas.

24.5.2014
Kantele on vuoden laatulehti
Kantele on palkittu Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry:n laatulehtipalkinnolla.

Kantele  on neljä kertaa vuodessa ilmestyvä kulttuurilehti, joka käsittelee kanteleen nykypäivää ja historiaa moni-ilmeisesti. Lehden olemassaolo on asialleen omistautuneiden muusikoiden yhteistyön tulosta. Kantele yhdistää eri musiikkityylien edustajat, harrastajat ja ammattilaiset sekä tekijät ja tutkijat. Lehteä julkaisee Kanteleliitto ry.

Palkintoraadin mukaan Kantele on todellinen vuoden yllättäjä. Lukijalle välittyy innostuneisuus ja tunteen palo, vaikka vaikuttaa siltä, että toimituksen resurssit ovat todella pienet. Lehti käyttää hienosti aikakauslehtien erilaisia juttutyyppejä. Lopputuloksena on lehti, joka onnistuu olemaan monipuolinen ja ilmaisumuodoiltaan vaihteleva, vaikka aihe on aina sama.

Kilpailuun osallistui tänä vuonna 68 Kultin vajaasta 200:sta jäsenlehdestä. Kultin hallitus valitsi osallistujalehtien keskuudesta short-listauksen, joista raati nosti esiin erityisesti seuraavat lehdet: Arkkitehti, Astra, Esitys, Kantele, Kuvittaja, Long Play, Taito, Tuli&Savu, Vihreä Lanka ja Ydin.

Kilpailun raadin muodostivat media-alan moniottelija, viestintäkonsultti Jan Erola Kreab Gavin Andersonilta, AD Tuomas Jääskeläinen Aller Medialta ja dosentti Maija Töyry Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta.

21.5.2014
Avotakalle uusi päätoimittaja
A-lehdet Oy:n hallitus on nimittänyt Avotakan päätoimittajaksi Kari-Otso Nevaluoman. Hän siirtyy tehtävään Glorian kodin päätoimittajan virasta.

“Tuntuu hienolta palata Avotakkaan, koska olen aloittanut aikakauslehtiurani siellä ja saanut hyvät eväät alalle. Olen lapsesta saakka suunnitellut ja piirtänyt sisustuksia ja suhtaudun intohimoisesti sisustamiseen. A-lehtien viidellä vahvalla asumisen brändillä, verkkokaupalla ja sisustamisen yhteisöllä voi palvella monipuolisesti suomalaisia ja samalla vaikuttaa heidän tapaansa sisustaa”, Kari-Otso Nevaluoma sanoo.

Kari-Otso Nevaluoma aloittaa Avotakan päätoimittajana 1.9.2014. Avotakan nykyinen päätoimittaja Johanna Falck on nimitetty julkaisuyksikön kehitysjohtajaksi.

Radio ja TV

19.5.2014
Yle aloittaa Uutis- ja ajankohtaistoiminnan uudistushankkeen
Uudistus ottaa toimitusten työssä ja sisällöissä erityisesti huomioon mobiilin internetin merkityksen nopean kasvun. Älypuhelinten ja tablettien osuus on jo lähes puolet Ylen uutis- ja urheilupalvelujen internet-käytöstä.

Uudistuksessa verkkojulkaiseminen hajautetaan kaikkiin aihekohtaisiin toimituksiin, lähemmäs tekijöitä. Erityisesti suorien verkkolähetysten rooli korostuu.

Uudistuksessa poistuu jako uutis- ja ajankohtaistoimituksiin. Toimitukset erikoistuvat aiheisiin, jotka ryhmitellään neljään aihekokonaisuuteen: Maailma, Suomi, Yhteiskunta ja Urheilu. Television ja radion lähetykset toimitetaan näihin erikoistuvissa toimituksissa, joilla on edelleen myös omia, juuri kyseistä lähetystä palvelevia toimittajia. Uusi toimintamalli otetaan käyttöön vuoden 2015 alussa.

26.4.2014
Aki Karjalainen Yle Kainuun päälliköksi
Yle Kainuun uudeksi päälliköksi on nimitetty humanististen tieteiden kandidaatti Aki Karjalainen, 28. Hän aloittaa tehtävässä 20. toukokuuta.

Karjalainen on toiminut radioalalla yli 13 vuotta, viimeksi Radio Kajauksen pääomistajana, toimitusjohtajana ja vastaavana päätoimittajana. Karjalainen on Radio Kajauksessa panostanut journalismiin ja laadukkaaseen sisältöön sekä yhteistyöhön alueen maakuntalehden kanssa. Kaupallisen radioalan Radio Gaalassa Karjalainen palkittiin huhtikuun alussa vuoden radioammattilaisena.

Muut

22.5.2014
Aller laajentaa sisältömarkkinointiaan
Aller Media laajentaa toimintaansa lanseeraamalla uuden AllerIdeas-sisältömarkkinointiyksikön. Yksikkö on erikoistunut ratkaisemaan yritysten ja organisaatioiden markkinointiviestihaasteita uudella, journalistisella tavalla.

AllerIdeas ideoi ja konseptoi sisältömarkkinointituotteita räätälöidysti toivottua tavoitetta varten ja valituille kohderyhmille sekä toteuttaa ne avaimet käteen -periaatteella. Yksikön käytössä on Aller Median oma tutkimusdata sekä digi- ja journalistinen osaaminen.

Yksikön tuotoksina voi syntyä muun muassa printtituotteita, digisisältöä, some-kampanjoita ja esimerkiksi  mobiilipelejä. Parhaillaan AllerIdeas työstää muun muassa Gasumin sidosryhmille ja asiakkaille tarkoitetun Köökki-lehden toista numeroa.

21.5.2014
Google arvokkain brändi
Google on palannut kolmen vuoden tauon jälkeen maailman arvokkaimmaksi brändiksi ohittamalla Applen. Kansainvälisen bränditoimiston Millward Brownin selvityksen mukaan Googlen brändin arvo pomppasi vuodessa 40 prosenttia 115 miljardiin euroon, kun taas Applen arvo laski 20 prosenttia 108 miljardiin.

Kaksikko on vertailussa omassa luokassaan, sillä kolmanneksi sijoittuneen IBM:n arvo on alle 80 miljardia euroa. Microsoft on listan neljäs ja McDonalds viides, Facebook löytyy sijalta 21 ja Twitter  sijalta 71.

16.5.2014
Suomalainen bloggazine MyCosmo palkittiin Buenos Airesissa
MyCosmo palkittiin Hearst Magazines Internationalin järjestämässä Cosmic-konferenssissa, joka kokoaa Cosmopolitanin päätoimittajat yhteen joka toinen vuosi. Tällä kertaa konferenssi järjestettiin Buenos Airesissa Argentiinassa.

Sanoma Media Finlandin kehittämä MyCosmo palkittiin Cosmic-konferenssissa parhaana digitaalisena innovaationa. Muita palkintokategorioita olivat muun muassa paras digitaalinen presenssi, vuoden kustantaja ja vuoden päätoimittaja. Perusteluissaan Hearst Magazines Internationalin toimitusjohtaja Duncan Edwards totesi, että MyCosmo yhdistää ainutlaatuisella ja Cosmon kohderyhmää kiinnostavalla tavalla toimituksen ja palvelun käyttäjien tuottaman sisällön, bloggaajat sekä kaupalliset kumppanuudet. Palkinnon vastaanotti Suomen Cosmopolitanin päätoimittaja Miina Lange.

6.5.2014
Itellan tutkimuksessa puitiin unelmien mediaa ja median tulevaisuustrendejä
Kuluttajien mielestä unelmien media on laadukas, puolueeton, asiantunteva, kriittinen ja visuaalinen. Myös uutisoinnin paikallisuus on tärkeää. Nämä nousivat esiin Itellan tutkimuksissa, joiden avulla analysoitiin median tulevaisuustrendejä ja sanomalehtien kysyntää 2010-luvulla. Sähköinen korvautuvuus, ilmaisuuden odotus, usko ammattimaiseen journalismiin ja kuluttajien ikä ovat keskeisiä trendejä ja tekijöitä, jotka vaikuttavat kysyntään ja median käyttöön.

Sähköinen korvautuminen näkyy mediassa jo, mutta ei kuitenkaan aivan suoraviivaisesti. Ero alle ja yli 40-vuotiaiden kuluttajien median käytössä on suuri. Erot naisten ja miesten välillä sen sijaan ovat pienet.

– Digiajan sukupolvi pitää itsestään selvänä digipalvelujen halpuutta tai jopa ilmaisuutta. Ilmaisuuden edellytys on jopa niin vahvaa, että se on muodostunut itsetarkoitukseksi. Painettu lehti ei myöskään enää jäsennä nuorille arkea, vaan se tarve täytetään muussa mediassa. Toisaalta kaikki arvostavat journalismia ja luotettavuutta pidetään tärkeänä myös tulevaisuudessa, kertoo tutkimusjohtaja Heikki Nikali Itellasta.

Omalla nimellä tilattuja, painettuja sanomalehtiä tulee edelleen 51 prosentille kuluttajista. Vielä muutama vuosi sitten tilaajien osuus oli kaksi kolmesta. Vuodesta 1990 tilattujen ja irtonumeroina ostettujen sanomalehtien kysyntä on pudonnut 40 %.

Tutkimuksen mukaan sanoma- ja aikakauslehdet täyttävät lukijoiden tarpeita huonommin esimerkiksi elämysten ja rentoutumisen lähteinä, kuin niiden tekijät kuvittelevat. – Sosiaalinen media ja internet monine sisältöineen täyttävät kuluttajien elämässä nykyisin monia sellaisia alueita, joihin sanoma- ja aikakauslehdillä on ollut aikaisemmin suurempi merkitys tai vaikutus, esimerkiksi sanomalehden aamulukemisen kulttuuri on murtumassa.

Huhtikuun 2014 mediauutiset

SANOMALEHDET

23.4.2014
Sanoma Lehtimedia käynnistää yhteistoimintaneuvottelut kannattavuuden parantamiseksi
Parantaakseen tulostaan ja toiminnallista tehokkuuttaan Sanoma Lehtimedia suunnittelee rakenteellisia muutoksia, jotka saattavat johtaa henkilöstövähennyksiin. Tämänhetkisen arvion mukaan toiminnan uudelleenjärjestelyt saattavat johtaa enintään noin 20 henkilön osa-aikaistamiseen tai irtisanomiseen.

Muutoksia suunnitellaan ilmoitustuotantoon sekä asiakaspalveluun. Lisäksi suunnitelmiin kuuluu media- ja kuluttajamyynnin tehostamista uudelleen organisoimalla sekä karsimalla päällekkäisiä tehtäviä ja toimintoja.

Sanoma Lehtimedian lehtien, Etelä-Saimaan, Kouvolan Sanomien, Kymen Sanomien ja Uutisvuoksen toimituksissa suunnitellaan taiton, toimituksellisten tehtävien ja tukitoimintojen organisoimista uudelleen. Henkilöstökuluihin suunnitellaan myös muita säästöjä, joilla voitaisiin minimoida vähennettävien henkilöiden määrää.

10.4.2014
Sanoma myy enemmistöosuuden Lehtimediasta Länsi-Savo-konsernille
Sanoma Media Finland Oy myy Kaakkois-Suomessa julkaistavia sanomalehtiä kustantavan Sanoma Lehtimedian ja paikallisten painoyhtiöiden enemmistöosuuden Länsi-Savo-konsernille.

Järjestely suunnitellaan toteutettavaksi siten, että Sanoma Lehtimedia Oy:stä, Sanomapainon painoyhtiöistä ja Länsi-Savo Oy:n omistamasta Etelä-Savon Viestintä Oy:stä muodostuu yksi yhtiö. Yritysjärjestelyn ensimmäinen vaihe saadaan päätökseen arviolta tammikuussa 2015, ja yhtiö siirtyy kokonaisuudessaan Länsi-Savon omistukseen viiden vuoden kuluessa.

Sanoma saa yritysjärjestelyn ensimmäisessä vaiheessa kauppahintana noin 10 milj. euroa, jonka jälkeen Sanoman omistusosuus yhtiöstä on 49 prosenttia. Yhtiön toimitusjohtajaksi nimitetään Sanoma Lehtimedian nykyinen toimitusjohtaja Jarmo Koskinen.

Kauppa tukee Sanoman strategiaa, jolla yhtiö keskittää liiketoimintaansa. ”Keskitymme Suomessa valtakunnallisiin ja pääkaupunkiseudun monikanavaisiin kuluttajamedioihin ja kasvaviin digitaalisiin toimintoihin. Sanoma Lehtimedian kanssa on tehty tuloksellista yhteistyötä digitaalisen median ja sisältöjen osalta. Tämä yhteistyö jatkuu nyt syntyvän uuden yhtiön kanssa”, Sanoma Media Finlandin toimitusjohtaja Pekka Soini sanoo

3.4.2014
Metro-lehti vahvisti asemiaan pääkaupunkiseudun paikallismediana
Suomen suurimman kaupunkilehden lukijamäärät ovat kasvussa. TNS Atlaksen tuoreet luvut osoittavat, että alle 30-vuotiaiden parissa Metron lukeminen on kasvanut edellisestä mittauksesta 19 prosenttia. Kaikkiaan Metron lukijamäärä nousi lähes 8 prosenttia.

Metron jakelumäärää lisättiin vuoden 2013 alusta 15 prosenttia. Myös lehden verkkopalvelu on osaltaan lisännyt lehden tunnettuutta. Helmikuussa uudistuneessa Metro.fi:ssä vieraillaan viikoittain noin 300 000 kertaa. Lukijoiden lähettämät kuvat ovat edelleen Metron ja Metro.fi:n ydintä. Niiden kautta toimitus saa uutisvinkkejä sekä kiinnostavaa sisältöä nopeasti. Lukijat lähettivätkin Metroon viime vuonna lähes 30 000 kuvaa sekä tuhansia kolumneja ja juttuja.

31.3.2014
Aamulehti siirtyy tabloidiin
Tampereella ilmestyvä Aamulehti, uudistaa kerralla sisältönsä ja ulkoasunsa. Ensimmäinen uusi tabloidikokoinen numero ilmestyy 1.4.2014.

Aamulehden uudistus on toteutettu yhdessä lehden lukijoiden kanssa. Tekijätyöryhmä kutsui jo viime lokakuussa pirkanmaalaisia osallistumaan tabloidilehden suunnitteluun. Lopulta yli 1000 ihmistä käyttikin aikaansa tabloidin suunnitteluun Aamulehden järjestämällä kiertueella, Owela-verkkofoorumissa ja monissa lukijatyöpajoissa. Aamulehden lehtiuudistus onkin yksi suomalaisen päivälehdistön mittavimmista joukkoistushankkeista.

Alma Aluemedian ulkoasupäällikön Stefani Urmaksen mukaan lukijoiden näkemykset ja toiveet vaikuttivat merkittävästi uuden lehden rakenteeseen, ulkoasuun ja uutispainotuksiin.

“Painettu lehti on se media, jota luetaan eikä vain selailla. Sen pitää olla eheä kokonaisuus, jonka luettuaan voi sanoa tietävänsä ja tuntevansa päivän asiat”, kertoo uudistusprojektin päällikkö Matti Posio uudistuksen tavoitteista.

“Lehden pitää olla kätevästi jaettavissa aamiaispöydässä. Yhä useammin sitä luetaan kulkuvälineissä tai esimerkiksi illalla makuuasennossa. Tabloidi on selvästi lukijaystävällisin ja nykyaikaan sopivin formaatti”, Aamulehden vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen uskoo.

YLEISAIKAKAUSLEHDET

9.4.2014
Talentum yhdistää Tivi- ja Tietokone-lehdet
Uuden, kuukausittain julkaistavan lehden sisältölinjauksia sekä nimeä pohditaan yhdessä lukijoiden kanssa.

“Meillä on tässä kaksi hienoa brändiä: Tivi ja Tietokone. Jommankumman nimellä tullaan todennäköisesti jatkamaan. Kuuntelemme nyt herkällä korvalla asiakkaita”, sanoo Talentumin Suomen lehtiliiketoiminnan johtaja Tuomas Hämäläinen.

Tivi on tähän saakka ilmestynyt tabloid-muodossa kahdesti kuussa. Tietokone puolestaan on kerran kuussa ilmestyvä aikakauslehti. Uusi lehti tulee muistuttamaan ulkoasullisesti enemmän jälkimmäistä, sillä se on aikakauslehti. Uuden lehden ensimmäinen numero tulee ulos kesäkuun puolivälissä.

Muodonmuutoksen taustalla on halu palvella ICT-sektorin asiakkaita aiempaa paremmin. Uudistettu lehti on suunnattu paitsi alan ammattilaisille myös henkilöille, jotka hyödyntävät tietotekniikkaa työssään. Tivin ja Tietokoneen toimitukset yhdistyvät muutoksen myötä. Myös yhteistyö MPC:n toimituksen kanssa tiivistyy.

11.4.2014
Suomen Luonto valittiin Vuoden 2013 yleisölehdeksi
Aikakausmedian vuosittaisen Edit-kilpailun, Vuoden 2013 yleisölehti-sarjan voittaja on Suomen luonnonsuojeluliiton Suomen Luonto -lehti.

Vuoden lehti -tuomariston mukaan Suomen Luonto -lehdessä kuvat hengästyttävät ja tekemisen intohimo näkyy loppuun asti tuotetuissa monipuolisissa jutuissa. Sisältö on sekä tiukkaa asiaa että viihdettä. Kieliasu on kekseliästä ja visuaalinen kerronta tempaisee mukaansa pitkäksi aikaa. Lehden verkkosivusto ja painettu lehti tukevat toisiaan hienosti viestittävässä asiassa. Lehti kutsuu lukijaa rakastamaan, ihailemaan ja kunnioittamaan luontoa.

Muita palkittuja olivat mm. Ammatti- ja järjestölehtien sarjan voittaja Ulkopolitiikka ja asiakaslehti Chydenius.

RADIO JA TV

10.4.2014
Radio Suomipopille jättipotti  vuoden 2013 RadioGaalassa
Kaupallisten radioiden kattojärjestön RadioMedian vuosittain järjestämä RadioGaala keräsi jälleen kaikki radio- ja musiikkialan toimijat juhlimaan menneen vuoden alan parhaita tekijöitä.

Lähes 60 000 yleisöäänestykseen osallistunutta valitsi vuoden parhaaksi radiojuontajaksi Radio Suomipopin Jaajo Linnonmaan. Viime vuonna eetteriin comebackin tehnyt Radio Suomipopin Aamulypsy äänestettiin ylivoimaisesti vuoden parhaaksi radio-ohjelmaksi keräämällä yli puolet annetuista äänistä.

Vuoden parhaan radio-juontajan palkinto on Linnomaalle jo neljäs. Kuuntelijat palkitsivat sapattivapaalta palanneen Linnomaan ylivoimaisella 28 000 äänen voitolla.

Yleisöäänten lisäksi voittajien valinnasta vastasivat media-alan asiantuntijoista koostuva tuomaristo, ja kaupalliset radiokanavat. Myös tuomaristo huomioi Radio Suomipopin valitsemalla sen vuoden parhaaksi radiokanavaksi. Tuomariston puheenjohtaja SEK & Greyn luova johtaja Anssi Järvinen korosti erityisesti kanavan viime vuoden onnistunutta uudelleenlanseerausta.

– Suomipop nousi todelliseksi radioilmiöksi. Siitä puhuttiin kaikkialla ja sen huomasivat myös kuuntelijat. Kanava onnistui ravistelemaan viime vuonna koko alaa.

Tämän vuoden voittajille jaettiin ensimmäistä kertaa uniikit RadioHead-veistokset. Taitelija Tapani Kokon käsin puusta veistetyt taideteokset ovat rohkeita ja iloisia patsaita, joiden keskeisenä elementtinä on ihmisen pää – radiopää.

7.4.2014
Suomen tunnetuin mainosääni palkittiin elämäntyöstään
Näyttelijä Veikko Honkanen on tehnyt pitkän uran radion ääninäyttelijänä. Kaupallisten radioiden kattojärjestö RadioMedia palkitsi uranuurtaja Honkasen Kultainen mikrofoni -elämäntyöpalkinnolla.

Ensimmäistä kertaa Kaiku-radiomainoskilpailun yhteydessä jaetun elämäntyöpalkinnon sai Veikko Honkanen poikkeuksellisen pitkästä urastaan radion ääninäyttelijänä. Palkinnon jakaneen RadioMedian toimitusjohtajan Stefan Möllerin mukaan Honkanen on rautainen ammattilainen, jonka asenne työhön on ollut aina ihailtavaa.

– Veikko on hyvin monipuolinen ja vahva ääninäyttelijä. Minulla on ollut ilo saada tehdä työtä hänen kanssaan jo vuodesta 1985, toteaa Möller. 71-vuotias Honkanen debytoi tv:ssä vuonna 1963 klassikkosarjassa Me Tammelat,  hän työskentelee edelleen aktiivisesti ääninäyttelijänä

28.3.2014
Iskelmä TV aloitti Kutosella
Iskelmä-radion musiikkiformaatin mukainen tv-ohjelma aloitti Kutos-kanavalla. Iskelmä TV tarjoaa videoita Suomen musiikkitaivaan tähdiltä yhteensä neljätoista tuntia viikossa. Ohjelmaa esitetään kaksi tuntia päivässä viikon jokaisena päivänä.

– On hienoa, että saamme oman ohjelman, jossa voimme tarjota kotimaisten huippuartistien videoita päivittäin. Nyt voimme tarjota artisteille ja videoiden tuottajille vakituisen kanavan uusien videoiden näyttämiseen. Toivottavasti Iskelmä TV:n kautta voimme edistää musiikkivideoiden tuotantoa Suomessa, toteaa Iskelmän ohjelmajohtaja Ari Ojala.

Kutosella nähtävän ohjelman tukipilareina ovat samat artistit, jotka soivat Iskelmä-radiossakin. Muusiikkia ja musiikkivideoita kuullaan muun muassa Juha Tapiolta, Suvi Teräsniskalta, Jenni Vartiaiselta,Chisulta, Lauri Tähkältä ja Samuli Edelmannilta.

MUUT

28.3.2014
Koura palkitsi vuoden 2013 parhaita ohjelmia
Dokumentti-sarjan pääpalkinnon sai kaksi Yle TV1-kanavan ohjelmaa Kasvot Syyrian sodalle ja Tiikeriä etsimässä.

Fiktio-sarjan pääpalkinnon sai Yle TV1-kanavan epookkidraama Valtiopeli 1863.

Kulttuuri-sarjan pääpalkinnon sai Yle Teeman ja Yle Radio Suomen ohjelmasarja Iskelmä-Suomi.

Lapset ja nuoret -sarjan pääpalkinnon sai Yle TV2-kanavan ohjelmakokonaisuus Kuperseikkailu.

Viikoittaiset asiaohjelmat -sarjan pääpalkinnon sai Yle TV1-kanavan MOT Säätiö -sarja.

Uutis- ja ajankohtaisohjelmien -sarjan pääpalkinnon sai MTV3:n SuomiAreena.

Kategoriapalkintojen lisäksi KOURAn hallintokunta jakoi vielä kolme erikoispalkintoa. Erikoispalkinnot sai Docventures-ohjelmakonsepti, mykkäelokuvien sävellyshanke Mykkä valo 2009-2013 sekä Pirunpellon tekijät Heikki Luoma ja Jukka Mäkinen.

Vuoden sivistysteko -palkinnon valitsi ja jakoi Kouran hallintokunnan ulkopuolelta Tampereen filharmonian intendentti Helena Hiilivirta. Palkinnon sai ohjelmasarja Aristoteleen kantapää.

Vuonna 1985 perustettu KOURA on Yleisradion ja MTV3:n sekä Suomen Journalistiliiton, Suomen Lavastajain Liiton, Suomen Muusikkojen Liiton ja Suomen Näyttelijäliiton muodostama koulutusrahasto, jonka varat tulevat Yleisradion ja MTV:n vakinaiselle henkilöstölle maksetuista tekijänoikeuskorvauksista. Näitä Kopiostolta tulevia varoja KOURA käyttää myöntämällä stipendejä, projektirahoja ja vuosittaiset KOURA-palkinnot

26.3.2014
Suuren Journalistipalkinnon 2013 voittajat on valittu

Vuoden juttu
Timo Haapala, MTV Uutiset: Ulkoministeriön tietomurto
Timo Haapalan paljastus ulkoministeriöön kohdistuneesta tietomurrosta aloitti vilkkaan keskustelun tietoturvan tasosta myös Suomessa. Juttu osoitti, kuinka haavoittuvia kehittyneimmätkin tietoverkot voivat olla ja kuinka ulkoministeriö tarvitsi ulkopuolisen vinkin vuodon paljastumiseen.

Vuoden journalistinen teko
Me tiedämme missä asut -projekti,
Yle, Hannele Valkeeniemi, Aki Kekäläinen, Jarkko Ryynänen
Tyylikkäästi toteutetussa projektissa käsitellään internetissä raivoavaa vihaa eri mieltä olevia kohtaan. Vihapuheen kohteeksi joutuneet kertovat hätkähdyttävistä kokemuksistaan projektin verkkosivuilla ja aiheen käsittely kytkettiin myös television ajankohtaisohjelmiin. Verkkosivusto sisältää haastattelujen lisäksi esimerkiksi tietoa vihapuheen lainsäädännöstä, keskustelufoorumin ja mahdollisuuden osallistua aihetta käsittelevään tutkimukseen.

Vuoden journalisti
Saska Saarikoski, Helsingin Sanomat
Saska Saarikoski on taitava toimittaja, joka hallitsee niin kolumnien kirjoittamisen, haastattelut kuin laajojen juttujen tekemisen. Jutuissa on vahva näkökulma ja ne aiheuttavat usein vilkasta mielipiteenvaihtoa. Hän on myös seurattu ja särmikäs keskustelija sosiaalisessa mediassa. Saarikoskella on kykyä sekä löytää uusia ilmiöitä että kyseenalaistaa vallitsevia käsityksiä.

Yleisön suosikki
11-Kollektiivi ja Kaskas Media
Kriisi? Crisis? -verkkosivusto
Kriisi? Crisis? on 11 kuvaajan (11-kollektiivi) ja 11 kirjoittajan (Kaskas Media) tuottama digitaalinen kuvajournalistinen julkaisu. Suomeksi ja englanniksi toteutetussa komeassa kokonaisuudessa tarkastellaan erilaisia kriisejä kymmenessä eri maassa. Tekijät laajentavat julkaisullaan kuvajournalismin mahdollisuuksia tuoreella ja mielenkiintoisella tavalla.

Linkki aiempiin mediauutisiin